Predsjednik Sabora Jandroković na konferenciji u povodu prve godišnjice Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA) između EU-a i Kanade

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na konferenciji za medije i prijmu koje  su u povodu prve godišnjice privremene primjene Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između Europske unije i Kanade (CETA) organizirali Veleposlanstvo Kanade u RH i Kanadsko-hrvatska poslovna mreža. 

- CETA je u interesu i Europske unije i Kanade. Na taj način će se dodatno osnažiti pozicija ne samo malih i srednjih poduzetnika, već i velikih poduzetnika koji imaju kvalitetne proizvode i mogu konkurirati na vrlo zahtjevnom kanadskom tržištu, rekao je predsjednik Sabora Jandroković na konferenciji na kojoj je sudjelovao i predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Kanade Geoff Regan, koji na poziv predsjednika Hrvatskoga sabora boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Sporazum je dosad ratificiralo 12 zemalja članica Europske unije. Predsjednik kanadskog Zastupničkog doma Regan naglasio je pak da "CETA otvara prostor većim ulaganjima, a trgovinska razmjena će doprinijeti većem blagostanju građana Kanade i Europske unije."

- Hrvatska je bila treća  država članica Europske unije koja je ratificirala CETA sporazum i ta brza reakcija omogućila je da već 2018. godine vidimo iznimno dobre brojke koje se tiču robne razmjene i hrvatskog izvoza -  naš izvoz u Kanadu porastao je preko 100 posto, a robna razmjena između Hrvatske i Kanade  porasla je gotovo 170 posto. Velike su zasluge za takve brojke upravo to što je potpisan ovaj Sporazum i što je tako brzo ratificiran u Hrvatskome saboru, istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković. 

Zahvalio je svima koji su pridonijeli da CETA sporazum bude “ovako brzo primijenjen i da ga vrlo efikasno konzumiramo” - Veleposlanstvima Hrvatske u Kanadi i Kanade u Hrvatskoj, Hrvatskoj gospodarskoj komori te posebno Kanadsko-hrvatskoj poslovnoj mreži, kao i Hrvatsko-kanadskoj gospodarskoj komori u Torontu. Istaknuo je i veliku zaslugu više od 250 tisuća Hrvata koji žive u Kanadi za ovakav uzlet u odnosima između naših dviju država. - Volim naglasiti da su Hrvati koji žive u Kanadi doista posebna grupa naših iseljenika koja je vrlo ponosna na svoje hrvatsko porijeklo i hrvatske korijene, ali isto tako je ponosna na državu u kojoj sada žive – Kanadu. Čitav je niz Hrvata u  Kanadi koji tamo imaju velik ugled, političari, poduzetnici, odvjetnici, koji značajno pridonose svekolikom razvoju odnosa između Hrvatske i Kanade, rekao je Jandroković. 

 O važnosti  i rezultatima Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA), u povodu obilježavanja prve godišnjice njegove privremene primjene,  govorili su i veleposlanik Kanade u RH Daniel Maksymiuk, predsjednik Kanadsko-hrvatske poslovne mreže Joe Bašić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović te voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. 

Autor: Ured predsjednika Sabora