Predsjednik Sabora Jandroković na obilježavanju 15 godina rada Hrvatske zajednice županija: regionalna politika mora biti sustavna politika uz sinergiju državne i lokalne vlasti

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 15. godišnjice rada Hrvatske zajednice županija koja je održana u Hrvatskome saboru.

U pozdravnome obraćanju na skupu istaknuo je važnost povezivanja i udruživanja jedinica teritorijalne samouprave na nacionalnoj, a zatim i na međunarodnoj razini, što pokazuje i Europska povelja o lokalnoj samoupravi koja drži da je to jedno od temeljnih prava jedinica lokalne uprave i samouprave.

- U ovih proteklih 15 godina aktivnosti Hrvatske zajednice županija prepoznate su kako na nacionalnoj razini tako i u vašim županijama – među samim građanima. Prije svega mislim na vaše aktivnosti povezane s prijedlozima u oblikovanju i provedbi zakonskih propisa i politika iz djelokruga županija. Ovdje pozdravljam i vaše suglasje – bez obzira na politička opredjeljenja – o tome da su jedinice lokalne i područne samouprave jedno od glavnih temelja svakog demokratskog društva, istaknuo je te dodao kako je "shodno tomu, potrebno zajednički, u partnerstvu, raditi na osnaživanju županija, gradova i općina te osiguranju jednakog standarda svih građana Hrvatske".

Naglasivši kako regionalna politika mora biti sustavna politika u kojoj upravo dolazi do izražaja sinergija državne i lokalne vlasti, rekao je kako je stoga potrebno jako partnerstvo i na nacionalnoj razini te da je tu potpora Hrvatskoga sabora njihovu radu neupitna.

- Također, ova Vlada odredila je kao jedan od najvažnijih ciljeva osnaživanje suradnje s lokalnom i područnom samoupravom te regionalni i ruralni razvoj, kao preduvjet održivog i sveobuhvatnog razvoja Hrvatske. U tom smislu, hvalevrijedna je Vladina inicijativa za održavanjem redovitih izravnih dijaloga i razmjene mišljenja sa županima, ali i gradonačelnicima i načelnicima.Taj dijalog je važan radi višerazinskog upravljanja Hrvatskom i rješavanja svih pitanja važnih za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, koji treba biti zajednički hrvatski interes. Slušanje, uvažavanje jedni drugih i rasprava o ključnim pitanjima od interesa za položaj jedinica lokalne i područne samouprave važno je i za što bolju, kvalitetniju i učinkovitiju realizaciju samog procesa daljnje decentralizacije, istaknuo je Jandroković.

Dodao je kako se u susretu s čelnicima jedinica lokalne i područne samouprave uvjerio da je proces decentralizacije, posebno one fiskalne, polučio dobre rezulate. - Prošli tjedan posjetio sam Garešnicu, Daruvar i Grubišno Polje čiji su proračuni značajno uvećani, što je odmah imalo za posljedicu ulaganje u infrastrukturne, gospodarske i demografske projekte. Dakle, trebamo nastaviti s tim procesom jer decentralizacija je ta koja treba izjednačiti uvjete života, osigurati ravnomjerni gospodarski razvoj u svim krajevima i dati priliku hrvatskim građanima da sami odlučuju o svom neposrednom životnom okruženju. I tu su, uvjeren sam, županije spremne za daljnje promjene, rekao je predsjednik Sabora.

Istaknuo je i važnost što učinkovitijeg korištenja sredstava iz europskih fondova. - Hrvatska ima na raspolaganju do 2020. godine 80 milijardi kuna, od čega 63 milijarde za kohezijsku politiku. Zadnji podaci govore da sve hrvatske županije koriste europska sredstva. Međutim, povlačenje sredstava treba se poboljšati i ubrzati. I tu županijske razvojne agencije imaju važnu ulogu. Dobro je da su na vrijeme napravljene  razvojne strategije kako bi imali definirane prioritete za početak formalne rasprave o Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije poslije 2020. godine. Za Hrvatsku, kohezijska politika jedna je od najvažnijih europskih politika, rekao je Jandroković.

U tom smislu naglasio je kako je važno da sredstava u novoj financijskoj perspektivi Europske unije, bez obzira na sve izazove, ostanu barem jednaka kao u trenutačnom financijskom okviru. - Stoga je bitno je da se u okviru Odbora regija Europske unije čuju i stajališta hrvatskih županija, a imenovanje župana Nikole Dobroslavića kao izvjestitelja Odbora regija za proračun Europske unije poslije 2020. godine dodatna je prilika za to, zaključio je Jandroković.

Uz čestitke u povodu petnaeste obljetnice institucionalne suradnje između hrvatskih županija i želju za što uspješnijim radom Hrvatske zajednice županija u budućnosti, na dobrobit svih hrvatskih županija i građana, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ujedno je čestitao županijama na priznanjima koje su dobile kao „Županije - prijatelji djece“ te svima koji su pridonijeli razvoju Hrvatske zajednice županija u ovih 15 godina.

Autor: Ured predsjednika Sabora