Predsjednik Sabora Jandroković na obilježavanju Dana neovisnosti naglasio presudnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te hrvatskih branitelja u stvaranju Hrvatske

Zagreb - U povodu obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Vlade Galića, odao je počast i položio zajednički vijenac uime Republike Hrvatske na Mirogoju, kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Predsjednik Sabora Jandroković nakon polaganja vijenaca u povodu obilježavanja 27. obljetnice neovisnosti RH, prisjetio se povijesnog događaja 8. listopada 1991. koji je otvorio put međunarodnom priznanju Hrvatske. - To je dan kada smo jasno rekli da više nismo dio Jugoslavije i da Hrvatska kreće na svoj put kao samostalna država, rekao je Jandroković.

Podsjetio je i na to da je tom danu prethodilo raketiranje Banskih dvora i pokušaj da se ubije tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. - Trebalo bi možda razmisliti danas što bi bilo da se zaista to i dogodilo i da su oni koji su ga pokušali ubiti, taj svoj cilj i ostvarili. Očito je da je Franjo Tuđman bio čovjek koji je odigrao presudnu ulogu u stvaranju Hrvatske, naravno, uz hrvatske branitelje i sve one koji su se hrabro borili i pobijedili u Domovinskom ratu, rekao je Jandroković.

Naglasio je i ulogu Hrvatskoga sabora koji je donio odluku o raskidu svih državnopravnih i ustavnih veza s bivšom državom. Kao i uvijek u hrvatskoj povijesti, Sabor je bio tijelo, taj temelj koji se brinuo o suverenosti RH, o interesima hrvatske države i naroda i zato s ponosom obilježavamo ovaj dan, poručio je predsjednik Sabora.

Svečanost obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske održana je na Trgu svetog Marka ceremonijom Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH te prigodnim glazbenim programom koji je izveo orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske i Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice i solisti.

Hrvatski sabor u povodu 8. listopada - Dana neovisnosti, kao najviše predstavničko tijelo građana, otvorio im je svoja vrata od 10 do 17 sati, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković na Danu otvorenih vrata Sabora susreo se s brojnim građanima i u otvorenom razgovoru u Sabornici te u Uredu predsjednika koji je također otvoren posjetiteljima.

Autor: Ured predsjednika Sabora