Predsjednik Sabora Jandroković na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja"

Knin - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sa izaslanstvom sudjelovao je na svečanom obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" koje je počelo budnicom ulicama Knina u izvođenju orkestra Oružanih snaga RH.

Na spomenik Hrvatske pobjede "Oluja 95" na središnjem kninskom trgu zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su i svijeće zapalili uz predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, te predsjednica Zajednice udruga nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir. 

Molitvu za poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan, a svečanosti su uz državni vrh, prisustovali hrvatski branitelji, časnici i vojnici Hrvatske vojske i policije, članovi Vlade, zastupnici u Hrvatskome saboru, vojni, vjerski i diplomatski uzvanici te mnogobrojni građani. 

U svečanom programu u središtu Knina nazočnima se obratio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, koji je istaknuo kako danas s osjećajem zajedništva, ponosa, i sreće slavimo povijesni uspjeh hrvatskog naroda, u zajedničkom činu oslobađanja hrvatskih teritorija okupiranih od srpskog agresora i Domovinski rat u cjelini. 

Predsjednik Sabora Jandroković dodao je kako se danas ujedno prisjećamo i stoljetnih pretenzija hrvatskog naroda za neovisnošću. - "Prisjećamo se višetostoljetnog povijesnog puta koji je hrvatski narod s jakom nacionalnom sviješću i uz mnoge žrtve prešao od Zvonimirova grada do današnjeg hrvatskog Knina, gdje je agresija na domovinu započela i gdje smo agresora zauvijek porazili", rekao je.

Predsjednik Sabora ustvrdio je kako danas najveću čast iskazujemo hrvatskim braniteljima. - "Danas je dan kada cijela iseljena hrvatska iskazuje poštovanje i zahvalu svim hrvatskim braniteljima, koji su domoljubno časno i požrtvovno stali u zaštitu svojega naroda", naglasio je Jandroković.

Podsjetio je i na riječi prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana, pod čijim vodstvom smo stvorili hrvatsku državu i pobijedili u Domovinskom ratu, koji je prigodom prve obljetnice VRO "Oluja" rekao: - „Nema razloga da gubimo vjeru u sebe – jer ako smo bili kadri da ostvarimo najveće stoljetne snove i ciljeve hrvatskoga naroda o hrvatskoj slobodi, o hrvatskoj demokraciji, o mjestu Hrvatske pod suncem nebeskim, u svjetskom međunarodnom poretku – onda moramo imati vjere u sebe da ćemo znati riješiti i sve one probleme koje stoje pred nama i da će biti Hrvatska, ta i takva Hrvatska kakve nema ljepše pod suncem od istoka do zapada“.

Predsjednik Sabora poručio je da je sudbina Hrvatske u rukama hrvatskog naroda, te smatra da budućnost ovisi samo o nama i da toga moramo biti svjesni. - "Naša domovina mora biti zemlja koja čuva svoj identitet, tradiciju i temeljne vrijednosti na kojima je stvorena, koja štuje svoje svetinje i heroje, koja objektivno valorizira svoju povijest, i odbacuje nasljeđe totalitarnih režima koji su je unazađivali i tiranizirali", rekao je predsjednik Sabora.

- "Hrvatska je zemlja koja poštuje svakog čovjeka pojedinca, koja osnažuje svoje institucije, vladavinu prava, koja gradi svoje gospodarstvo i brine o mladima, našim obiteljima, društvenoj solidarnosti i pravdi", naglasio je.

Zaključio je kako se svi zajedno moramo "još snažnije angažirati u ostvarivanju zadanih ciljeva", a kroz stvaranje pozitivnih trendova i ozračja za život i rad u domovini, "pritom vodeći računa o okolnostima u kojima živimo", te još jednom svima čestitao Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. 

Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice oslobodilačke VRO "Oluja" nastavljeno je na Kninskoj tvrđavi gdje je uz zvonjavu crkvenih zvona podignuta zastava Republike Hrvatske. Svečanom programu nazočio je i hrvatski državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. 

Na Kninskoj tvrđavi pročitana je i povjesnica VRO "Oluja" te imena 238 poginulih pripadnika Hrvatskih snaga i dvoje nestalih u oslobodilačkoj VRO "Oluja". Nastupila je i klapa Hrvatske ratne mornarice "Sv. Juraj", a u zračnom programu iznad Kninske tvrđave sudjelovala je Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje" koja je iznad Kninske tvrđave izvela svoj program. Tijekom svečanosti na Kninskoj tvrđavi ispaljena su i 24 počasna plotuna u spomen na 24. obljetnicu VRO "Oluja".

Po završetku programa na Kninskoj tvrđavi nazočni su se mimohodom uputili prema crkvi Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta gdje je služena sveta misa za Domovinu, koju je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina