Predsjednik Sabora Jandroković na otkrivanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu: Pod vodstvom dr. Franje Tuđmana ostvarena je stoljetna težnja hrvatskog naroda – utemeljena je demokratska, neovisna i međunarodno priznata Hrvatska

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanosti otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu. Autor spomenika, čijim je otkrivanjem obilježena 19. godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, je akademski kipar Kuzma Kovačić.

Obraćajući se nazočnima nazočnima predsjednik Sabora Jandroković poručio je kako spomenikom dr. Tuđmanu u glavnom gradu Hrvatske i na simbolički način ostavljamo u trajan spomen njegovu političku ostavštinu toliko bitnu za hrvatski narod i državu.  Istaknuo je da spomenik koji dr. Tuđmana prikazuje u pokretu prema naprijed na pravi način odražava život i djelo prvog hrvatskog predsjednika. "Dr. Franjo Tuđman bio je uvijek ispred drugih i poveo hrvatski narod u stvaranje svoje nacionalne države", rekao je Jandroković.

Naglasio je kako za prvog hrvatskog predsjednika možemo reći da je bio jedan od rijetkih državnika koji je uspio pretvoriti svoje dalekosežno promišljanje, svoju viziju i borbu za hrvatsku državu u stvarnost. “A njegova vizija bila je slobodna, neovisna, suverena Hrvatska, demokratska i višestranačka, Hrvatska koja pripada Europi. Od svoje najranije mladosti živio je tu ideju Hrvatske. Pripremao se i čekao povijesni trenutak da je ostvari. I u tome je uspio. Pri tome bio je nevjerojatno hrabar i ponosan ali i promišljen i razborit. Pod njegovim vodstvom ostvarena je stoljetna težnja hrvatskoga naroda – utemeljena je demokratska, neovisna i međunarodno priznata Hrvatska. Hrvatski narod i Hrvatska vratili su se europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Izgrađene su demokratske institucije, utemeljen pravni poredak i razvijeno slobodno tržište. Ali i izvojevana pobjeda i obranjena sloboda u Domovinskom ratu.”, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te naglasio kako nas zato ovaj spomenik mora također podsjećati na tu dragocjenu slobodu za koju su pali mnogi hrvatski životi. 

Predsjednik Sabora istaknuo je da nam je sve ono što je bila vizija političkog djelovanja prvog hrvatskog predsjednika, ostavljeno danas u nasljeđe. “Nasljeđe koje trebamo njegovati, ali i koje nam treba biti smjernica za naše djelovanje – sada i u budućnosti. Djelovanje kao pojedinca, ali i kao društva u cjelini. Jer kao što je rekao dr. Franjo Tuđman ... „na promišljenim koracima i odlukama vlasti je da svim građanima i svojim državljanima osigura uvjete za slobodno stvaralaštvo, pravnu i građansku sigurnost, rad i slobodan život u civilizacijskom poretku po uzoru na demokratske države suvremenog svijeta. “Ali ta odgovornost leži i na svima građanima Hrvatske. Svi mi zajedno moramo, naime, biti prožeti sviješću da od svoje Hrvatske ne možemo očekivati više negoli što sami pridonesemo njezinu boljitku, da bi plodove svoga rada mogli uživati i mi sami, i naša djeca, i djeca naše djece“, zaključio je citirajući riječi dr. Tuđmana predsjednik Sabora Jandroković svoje obraćanje na otkrivanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora