Predsjednik Sabora Jandroković na prijmu i izložbi u povodu stupanja na dužnost nove kineske veleposlanice u Hrvatskoj Xu Erwen

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nazočio je svečanom prijmu i otvaranju  izložbe  „40 godina reformi i otvaranja Kine“ povodom stupanja dužnost nove veleposlanice Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Xu Erwen, koji su održani u zagrebačkom hotelu Westin.

Predsjednik Sabora u svojemu obraćanju prisutnima istaknuo je kako su Hrvatska i Kina povezane dugogodišnjim prijateljstvom između svojih naroda te da povijesno  simbol prijateljstva utjelovljuje Marko Polo, svjetski putnik koji je prvi povezao Europu i Kinu, a svoj put u svijet započeo s otoka Korčule.

“U novijoj povijesti, prijateljstvo između naših dviju zemalja kontinuirano se razvija od 1992. godine, počivajući uvijek na međusobnom povjerenju, uvažavanju, otvorenosti i suradnji. Danas su ti odnosi, po riječima premijera Li tijekom posjeta Hrvatskoj u travnju ove godine, povijesno na najvišoj razini i ulaze u dijamantno razdoblje. Posjetom premijera Lija Hrvatskoj, naše prijateljstvo i visoki stupanj političkog povjerenja dodatno su potvrđeni i učvršćeni. Njegov posjet dao je novi zamah daljnjem intenziviranju našeg političkog dijaloga, a sve u svjetlu 27. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa i 70. obljetnice osnivanja moderne kineske države. “, rekao je Jandroković te povodom te važne obljetnice uputio čestitke kineskom vodstvu i narodu.

Istaknuo je kako su osim daljnjeg intenziviranja političkog dijaloga, pred nama mogućnosti koje se pružaju na brojnim područjima za novu konkretnu poslovnu suradnju. “Danas, simbol te suradnje je Pelješki most. On će ostati trajni spomenik naših prijateljskih odnosa. Most je ujedno i pozitivan primjer suradnje između Europske unije i Kine, koji će, kao što će konačno povezati hrvatski teritorij, biti i dodatna spona između naša dva kontinenta. Drago mi je da se suradnja intenzivirala i na nizu drugih područja od obostranog interesa poput turizma, poljoprivrede, kulture, zdravstva, sporta i znanosti. Dodatno, suradnja unutar 17+1 formata značajno je osnažila naš međusobni dijalog i suradnju u okviru Europske unije.”, rekao je predsjednik Sabora Jandroković naglasivši važnost što je Hrvatska u travnju ove godine u Dubrovniku bila domaćinom 17+1 samita, koji je, istaknuo je, bio povijesni, jer je prvi puta došlo do proširenja ulaskom Grčke koja je postala punopravnim sudionikom.

“Tijekom bilateralnog posjeta premijera Lija i 17+1 samita u Dubrovniku Hrvatska i Kina potpisale su 11 sporazuma iz raznih područja što će, uvjeren sam, stvoriti dodatni okvir za našu partnersku suradnju. Jedan od fokusa suradnje između Hrvatske i Kine je i turizam.

U prošloj godini 220 tisuća kineskih turista posjetilo je Hrvatsku s pozitivnim perspektivama povećanja dolazaka.”, kazao je predsjednik Hrvatskoga sabora te podsjetio kako je tijekom boravka premijera Plenkovića u Šangaju 2018. godine otvoreno predstavništvo Hrvatske turističke zajednice radi osnaživanja promocije naših turističkih potencijala na kineskom tržištu.

Istaknuo je uvjerenje kako će  dodatni poticaj povezivanju biti i Godina kulture i turizma Hrvatske i Kine koja se u obje zemlje obilježava ove godine nizom izložbi ili prigodnih događanja. “Oni će zasigurno pridonijeti daljnjem približavanju naših naroda, produbljujući poznavanje naših kultura i tradicija – jer veze Hrvatske i Kine ne mogu se razvijati bez kulturnih veza i ljudi koje povezuju naše dvije zemlje”, poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković na svečnom prijmu u povodu stupanja na dužnost  nove kineske veleposlanice u Hrvatskoj.