Predsjednik Sabora Jandroković na službenom susretu s predsjednikom mađarskog parlamenta Kövérom: Hrvatska i Mađarska primjer brige o nacionalnim manjinama

Pečuh - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i njegov mađarski kolega Laszlo Kövér su u srijedu u Pečuhu izrazili veliko zadovoljstvo razinom prava hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Hrvatskoj, ističući da su dvije zemlje primjer kako bi države trebale brinuti o nacionalnim manjinama.

- Jedna i druga strana su zadovoljne postignućima, statusom koje nacionalna manjina ima u Hrvatskoj, odnosno Mađarskoj. Možemo biti primjer kako dvije države tretiraju nacionalne manjine, kazao je Jandroković nakon sastanka s Kövéromom. 

Prema njegovim riječima, razina prava koje uživa hrvatska nacionalna manjina, uključujući pravo na obrazovanje, pravo na političko predstavništvo, pravo na kulturu i održavanje identiteta te pravo na korištenja jezika, je vrlo visoka. - Zaista sam impresioniran onim što sam danas vidio u Pečuhu, rekao je predsjednik Sabora i istaknuo da "naša strana osigurava tu istu razinu prava mađarskoj manjini u Hrvatskoj".

Kövér se složio da su Hrvatska i Mađarska primjer brige o nacionalnim manjina, izrazivši veliko zadovoljstvo što će se danas u Osijeku položiti kamen temeljac školskog obrazovnog centra Mađara. - U zadnje dvije godine učinjeno je više nego u prethodnih 10 godina, želim povjerovati da ćemo taj tempo moći držati i u idućih 10 godina, kazao je predsjednik mađarskog parlamenta. Uz već uobičajeno dobre mađarsko-hrvatske odnose, nastavio je Kövér, međuparlamentarna suradnja još je izraženija. 

-Hrvatska je prije svega za Mađarsku jedan dobar susjed. Bitan je gospodarski partner i vrlo uspješan turistički partner, s obzirom na 600.000 Mađara koji ljetuju u Hrvatskoj. Također je i dobar partner u artikulaciji naših zajedničkih interesa u Europskom parlamentu. Odnos prema našim manjinama može biti dobar primjer i onima koji o tome skrbe u EP-u, kazao je Kövér.

Jandroković je u Pečuhu tijekom jutra posjetio Hrvatski obrazovni centar Miroslav Krleža i Hrvatsko kazalište, a posjetit će i Hrvatski dom gdje će razgovarati s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine.

Za svoj susret s Kövérom u Pečuhu kazao je da se radi o nastavku dijaloga započetog prije otprilike godine dana. Podsjetio je da je za svoj prvi međunarodni posjet kao predsjednik Sabora odabrao Mađarsku jer je želio poručiti da su "ti odnosi vrlo bitni, da su prijateljski i sadržajni i da ih želimo razvijati". 

Dvojica predsjednika parlamenata nakon Pečuha u posjetu su Osijeku i Belom Manastiru.
 

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora