Predsjednik Sabora Jandroković na svečanom otvorenju Trga dr. Franje Tuđmana i otkrivanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u Rugvici

Rugvica - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je u Rugvici na svečanosti  otvorenja novouređenog Trg dr. Franje Tuđmana te otkrivanja spomenika prvome predsjedniku Republike Hrvatske.

Obnova Trga dr. Franje Tuđmana, vrijedna više od 1,8 milijuna kuna, financirana je iz proračunskih sredstava Općine Rugvica i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. Trg su otkrivanjem spomenika dr. Franji Tuđmanu, čiji je autor akademski kipar Ante Jurkić, otvorili predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac i načelnik općine Rugvica Mato Čičak.

Obraćajući se nazočnima na svečanosti, predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je da ovim spomenikom dr. Tuđmanu žitelji Rugvice na dostojan način odaju počast i vrednuju djelovanje prvog hrvatskog predsjednika i njegovu političku ostavštinu, toliko bitnu za hrvatski narod i državu. Istaknuvši da mu je drago što se Rugvica pridružila mnogim gradovima i općinama diljem Hrvatske koji već imaju spomenike podignute u čast prvog hrvatskog predsjednika, naglasio je kako su svi ovi spomenici potvrda poštovanja, ali i izraz zahvalnosti hrvatskog naroda čovjeku koji ga je nesebično zadužio.

- Ovi spomenici ujedno predstavljaju i simbol hrvatske slobode, u koju nas je dr. Tuđman poveo. I slobode hrvatskog naroda za koju se dr. Tuđman pripremao i živio, čak i onda kada mu je ta sloboda bila oduzeta, rekao je Jandroković te naglasio kako se dr. Franjo Tuđman savjesno opredijelio da svoj život uloži u borbu za slobodu hrvatskoga naroda i za povijesnu istinu o svom narodu.

- U povijesnim trenucima bio je na njegovom čelu i ostvario njegov stoljetni san – stvaranje slobodne, neovisne, suverene i demokratske hrvatske države. Taj san, teško je izboren jer su za današnju Hrvatsku, njezin mir i slobodu mnogi životi naših branitelja i ljudi bili, na žalost, prekinuti. I zbog te njihove žrtve, vječna im hvala, poručio je predsjednik Sabora Jandroković. 

Dodao je da su spomenici  dr. Tuđmanu i podsjetnik da je u hrvatskom narodu i dalje živo prisutna njegova politička baština, „koja je ostvarena s vizijom, vjerom, samosviješću, odlučnošću, odgovornošću i dosljednošću.I koja nam je ostavljena u nasljeđe – da nam bude vodilja u našem svakodnevnom djelovanju i daljnjoj izgradnji i razvoju naše domovine i hrvatskog društva u cjelini, poručio je Jandroković podsjetivši da je prvi hrvatski predsjednik jednom prigodom je rekao: „Imamo zašto biti povijesni i čuvajmo to što smo stvorili. Znajmo da je naša sudbina samo u našim rukama“.

Predsjednik Sabora rekao je da je mu je stoga drago što danas u Rugvici može posvjedočiti da je čelništvo te Općine ove riječi dr. Tuđmana primijenilo u djelo, čemu je dokaz i novouređeni Trg dr. Franje Tuđmana, realiziran općinskim i europskim sredstvima, ali i niz drugih razvojnih projekata, od energetskih, demografskih, okolišnih do digitalnih koji su realizirani ili su u tijeku u Općini Rugvica. 

Svečanosti su, uz saborskog zastupnika Miroslava Tuđmana, nazočili i  zastupnici Davor Ivo Stier, Dražen Barišić te Božo Ljubić kao i brojni stanovnici Rugvice.

Autor: Ured predsjednika Sabora