Predsjednik Sabora Jandroković nastavio službene razgovore u Zastupničkom domu Parlamenta Italije

Rim – Nakon susreta s predsjednicom talijanskog Senata Mariom Elisabetom Alberti Casellati, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i članovi izaslanstva, u kojemu su potpredsjednici Sabora Furio Radin i Željko Reiner te zastupnik Damir Mateljan, sastali su se u petak i s potpredsjednicom Zastupničkog doma talijanskog Parlamenta Mariom Ederom Spadoni te s predsjednicom Odbora za vanjske i europske poslove Martom Grande.

U razgovorima je istaknuta potreba za osnaživanjem i produbljivanjem međuparlamentarne suradnje kojoj će pridonijeti redovita razmjena mišljenja na razini odbora nadležnih za vanjsku politiku i europske poslove, ali isto tako i u okviru regionalnih inicijativa poput SEI-a. U tom smislu, predsjednik Sabora Jandroković pozvao je talijanski Odbor za vanjske poslove u Hrvatski sabor i Hrvatsku. 

Od aktualnih europskih tema razgovaralo se o budućem funkcioniranju Europske unije kao i o suradnji država članica na području slobode, sigurnosti i pravde s naglaskom na migracije. Potvrđena je talijanska potpora hrvatskim nastojanjima da što prije pristupi Schengenskom i europodručju kao i prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Razmijenjena su mišljenja i o situaciji u jugoistočnoj Europi, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora