Predsjednik Sabora Jandroković nazočio otvaranju Godišnje konferencije veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nazočio je otvaranju Godišnje konferencije veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske koja se 22. i 23. kolovoza 2019. godine održava u Zagrebu.

U uvodnome dijelu konferencije hrvatskim diplomatima obratili su se predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Govornici su istaknuli da diplomacija niže uspjehe, ali je novim izazovima, ugrozama i prilikama potrebno pristupiti inovativno i kreativno. Kao glavni diplomatski uspjeh izdvojen je izbor Marije Pejčinović Burić za novu tajnicu Vijeća Europe, a odmah do toga i izbor Ivane Maletić u Europski revizorski sud. Iako još nije poznato koji će resor Hrvatska dobiti u Europskoj komisiji, nazočni su bili suglasni da je Dubravka Šuica kvalitetna kandidatkinja za novu hrvatsku povjerenicu.

Predsjednik Sabora Jandroković pozvao je diplomate da "osluškuju" vanjskopolitička zbivanja i pristupe hrvatskoj diplomaciji "kreativno i originalno" dok je Grabar-Kitarović pozvala diplomate da prije svega budu "domoljubi" kako bi što bolje predstavljali Hrvatsku. 

- Najveći izazov koji očekuje Hrvatsku u skoroj budućnosti je predsjedanje Vijećem EU-a, složili su se govornici. U vezi s parlamentarnom dimenzijom predsjedanja, predsjednik Sabora Jandroković je istaknuo da će i Hrvatski sabor dati dodatni doprinos kvaliteti hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a kroz niz parlamentarnih aktivnosti za vrijeme i uoči predsjedanja. – Hrvatski sabor će biti organizator ili suorganizator pet međuparlamentarnih konferencija, a tijekom predsjedanja u Zagrebu se očekuje oko tisuću i sto parlamentaraca, što je logistički vrlo zahtjevna zadaća, istaknuo je Jandroković.    

Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da će jedan od prioriteta predsjedanja biti demografska revitalizacija. - Demografski problem nije prisutan samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi, poručio je. 

Predsjednik Sabora Jandroković nazočio je i svečanom primanju u prigodi održavanja Godišnje konferencije veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske u Vladi Republike Hrvatske.

Autor: Hina/Služba za medije