Predsjednik Sabora Jandroković nazočio svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u povodu 105. obljetnice i Dana Medicinskog fakulteta

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nazočio je na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u povodu 105. obljetnice i obilježavanja Dana Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

U pozdravnom obraćanju, predsjednik Jandroković čestitao je sveučilišnim nastavnicima, studentima i osoblju Medicinskog fakulteta 105. godišnjicu ove vodeće znanstveno-nastavne ustanove iz područja medicine u Hrvatskoj. Podsjetio je na ulogu Hrvatskoga sabora u osnivanju Fakulteta, osvrnuvši se na 1917. godinu kada je istaknuti hrvatski pravnik i političar, zastupnik Milan Rojc, u Saboru obrazlagao potrebu otvaranja Medicinskog fakulteta. Predsjednik Jandroković podcrtao je donesenu odluku Hrvatskog sabora o osnivanju Fakulteta kao važan obol razvoju zdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

Istaknuo je zahvalu djelatnicima Fakulteta na neumornom radu pri izobrazbi novih generacija koje će nesebično voditi brigu o zdravlju naših građana, te podsjetio na predanost i herojski rad liječnika i medicinskih radnika tijekom pandemije Covid-19. Kazavši kako ova institucija već 105 godina osposobljava naraštaje kadre odgovoriti i na najteže izazove, predsjednik Jandroković podsjetio je i na doprinos saniteta u Domovinskom ratu u stvaranju samostalne hrvatske države. Također je istaknuo i ulogu brojnih zastupnika Hrvatskoga sabora koji su se u svojem saborskom djelovanju kroz godine zauzimali za unapređenje položaja medicinske struke i znanosti u Hrvatskoj. Tijekom obraćanja podsjetio je i na potresom ugroženo funkcioniranje mnogih institucija, od kojih je i Medicinski fakultet pretrpio znatne štete, a koje se obnavljaju sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te Fonda solidarnosti Europske unije.

U završnom dijelu govora predsjednik Jandroković čestitao je dobitnicima fakultetskih nagrada za postignuća u medicinskoj skrbi te poželio uspješan daljnji rad vodstvu, te sadašnjim i budućim studentima i profesorima Medicinskog fakulteta. 

Na svečanoj sjednici prisustvovali su i izaslanik predsjednika Vlade i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Slavko Orešković, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt, državni tajnik Ministarstva zdravstva prof. dr. sc. Silvio Bašić te drugi uzvanici. Dodijeljene su nagrada za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti, nagrada „Medicina“, posebna dekanova nagrada, dekanova nagrada za produktivnost tijekom pohađanja sveučilišnog poslijediplomskog doktorskog studija, kao i priznanja i zahvalnice.