Predsjednik Sabora Jandroković održao tematsko izlaganje na konferenciji „Hrvatska kakvu trebamo – 5 godinu u EU“

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na konferenciji „ Hrvatska kakvu trebamo – 5 godinu u EU“ u organizaciji Večernjega lista. Na konferenciji posvećenoj petoj godini članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, u svojemu tematskom izlaganju predsjednik Sabora istaknuo je kako je Hrvatska još od stjecanja neovisnosti odredila članstvo u Europskoj uniji kao jedan o svojih najvažnijih ciljeva.

-Na konstituirajućoj sjednici Hrvatskoga sabora 30. svibnja  1990., predsjednik Franjo Tuđman govorio je o potrebi ulaska u Europu i europeizaciji Hrvatske kao zadatku koji moramo ostvariti. Europeizacija je značila povratak zapadnoeuropskoj tradiciji i svim vrijednostima demokratskih društava. I tu bih želio istaknuti da je u trenucima stvaranja i obrane vlastite domovine hrvatski narod želio isto ono što su neki drugi europski narodi željeli i ostvarili nakon Drugog svjetskog rata: izgraditi prostor mira, slobode, demokracije, vladavine prava, zaštite temeljnih ljudskih prava, gospodarski se osnaživati uz socijalnu zaštitu, solidarnost, suradnju, zajedništvo i jedinstvo, istaknuo je Jandroković.
 
U svojemu izlaganju, predsjednik Sabora naglasio je nadalje kako je značaj Europske unije upravo njezina uloga u ujedinjenju europskog kontinenta i izgradnji prostora mira, pomirenja, sigurnosti i suradnje te kako je danas važno stalno isticati tu činjenicu. -Zato jer nikada prije, kao danas, potreba za postojanjem Unije i njezine temeljne uloge nije bila veća. Živimo u svijetu brzih globalnih promjena, svijetu koji je na vrata Europe doveo nove izazove – nesigurno međunarodno okruženje, a time i nestabilnost i neizvjesnost te osjećaj straha i zabrinutosti njezinih građana. Sukobi na Bliskom istoku, Siriji, Libiji, Sahel, nezakonite migracije, terorizam, organizirani kriminal, klimatske promjene, energetska nesigurnost, trgovinski protekcionizam, nepoštivanje međunarodnog prava i suvereniteta drugih država, gospodarska ekspanzija pojedinih zemalja, demografske promjene – popis izazova više je nego dug, kazao je Jandroković.

Dodao je kako ovaj kontekst Europi daje jednu novu odgovornost za pronalazak odgovora na izazove i prijetnje te kako je danas pitanje sigurnosti odnosno sigurna i stabilna Europa najvažniji prioritet u Europi oko kojeg postoji suglasje.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković rekao je da u Europskoj uniji sigurnost i vrijednosti, koje danas dijele sve zemlje članice, nisu više čvrste kao prije te da su one danas na kušnji. -To više nije sustav koji je jedinstven kada su u pitanju vrijednosti. Taj sustav vrijednosti ozbiljno je ugrožen, a kada bismo napravili katalog vrijednosti po pojedinim državama, vjerujem da bi se jako razlikovao od zemlje do zemlje, rekao je Jandroković koji smatra da Hrvatska u takvim okolnostima mora tražiti svoje mjesto i ostvarivati svoje interese osluškujući znakove vremena, donositi odluke i jačati savezništva. 

Ocijenio je također kako je dobro da je Hrvatska članica Europske unije i da je treba razvijati jer se tako, u zajedništvu, može učiniti puno više nego pojedinačno. -Jedino zajedno, u duhu suradnje, povjerenja i razumijevanja te ispunjavanja prava i obveza i strogog poštivanja zajedničkih pravila EU-a, možemo biti vjerodostojni i ostvarivati daljnji napredak, istaknuo je predsjednik Sabora naglasivši kako Hrvatska što prije treba ući u Schengen, što bolje koristiti europske fondove, jačati gospodarsku suradnju sa zemljama članicama, težiti prema europskoj valuti i ubrzati potrebne reforme.

Vezano za petogodišnje članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, podsjetio je da je Hrvatska 90-ih godina prošlog stoljeća, svjesna svoje pripadnosti europskom prostoru zajedničkih vrijednosti, na početku "možda pomalo naivno i romantično" vjerovala da će vrlo brzo postati članicom EU-a. - No, 90-te godine nose otrježnjenje, pa i razočarenje odnosom EU-a prema nama, kazao je i podsjetio da su „velikosrpska agresija i Domovinski rat odgodili hrvatsko članstvo u EU-u i da su se promijenili prioriteti jer smo se morali izboriti za život naše nacije, u čemu smo i uspjeli“.

Istaknuo je i kako je Hrvatska u EU stoga ušla tek 2013., kada se Unija počela mijenjati i kada su se počele osjećati prve „napukline“ koje su danas puno vidljivije. -Zemlje s kojima smo se uspoređivali, dodao je, postale su punopravne članice 2004. i od tada u punini koriste europske fondove, dok je Hrvatska zbog rata izgubila milijarde eura. Da se sve to nije odigralo na način kako se odigralo, vjerujem da bi Hrvatska danas bila jedna od najuspješnijih postkomunističkih tranzicijskih zemalja, ocijenio je i dodao da je Hrvatska ulaskom u EU dobila puno više nego da je ostala izvan nje, o čemu svjedoče i današnji gospodarski pokazatelji. -Počeli smo vraćati krediti rejting, imamo proračunski suficit nakon dugo vremena, najbolje turističke sezone, rast BDP-a te krećemo i s velikim infrastrukturnim projektima, zaključio je Jandroković svoje izlaganje na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo - pet godina RH u EU " u organizaciji Večernjeg lista.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora