Predsjednik Sabora Jandroković posjetio međunarodni sajam "S klobasicom u EU"

Sveti Petar u Šumi - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posjetio je u nedjelju međunarodni sajam "S klobasicom u EU" ocijenivši ga važnim događajem koji okuplja domaće poduzetnike i gdje dolazi do izražaja sinergija države, općine i samih proizvođača.

Predsjednik Sabora Jandroković pokrovitelj je ove manifestacije te je ovom prigodom dao punu potporu njenom nastavku, pohvalivši organizatore, izlagače i sudionike.

Zamišljen kao događaj koji promiče proizvodnju i prodaju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda, sajam u Svetom Petru u Šumi primjer je kako treba koristiti prilike koje nam pruža Europska unija i dokaz da lokalna vlast može biti uspješan partner privatnom biznisu, rekao je u izjavi za medije predsjednik Jandroković.

"Istra je poznata po maslinovom ulju, vinu, ugostiteljstvu i turizmu, a sajam koji promovira suhomesnate proizvode predstavlja novi brend za Istru koja ionako u mnogočemu prednjači i može biti primjer ne samo ostalim regijama u Hrvatskoj nego i u Europi", istaknuo je.

Predsjednik Sabora nije htio komentirati teze predsjednika Republike Zorana Milanovića o blokiranju ulaska Švedske i Finske u NATO poručivši kako je "na sajmu kobasica u Svetom Petru u Šumi, a to mu je važnije nego ono što govori Milanović o bilo kojoj temi".

Na pitanje treba li u Ustav vratiti rečenicu da je "pravo na pobačaj ustavno pravo", kako to planiraju predložiti oporbene stranke, Jandroković je ocijenio kako je to tema koja duboko dijeli hrvatsko društvo. Dodao je kako nam, obzirom na trenutnu situaciju, na veliku globalnu krizu, na rusku agresiju na Ukrajinu i ozbiljne najave svjetske recesije, ne trebaju teme koje dijele društvo, već trebamo raditi i djelovati na međusobnom uvažavanju, toleranciji i različitosti. Smatra kako tu raspravu treba privesti kraju jer postoji zakon koji je u skladu s Ustavom i koji je, kada se uspoređuje s ostalim zemljama članicama EU-a negdje u sredini - ni preliberalan niti prerigidan. Na toj temi u ovom trenutku nije mudro skupljati politički bodove, što neke opcije rade, poručio je Jandroković.

Komentirajući najave iz Slovenije da će uvjetovati ulazak Hrvatske u Schengen provedbom arbitražne odluke o granici, Jandroković je ustvrdio kako su Hrvatska i Slovenija toliko orijentirane jedna na drugu da bilo kakvi prijepori ne bi bili korisni ni hrvatskoj niti slovenskoj strani. Iz tog razloga je izrazio nadu da neće biti nikakvih uvjetovanja i teških riječi već da ćemo nastaviti u duhu dobrosusjedskih odnosa vodeći računa o zajedničkim interesima. Kazavši kako je teško vrijeme, poručio je zaključno kako treba imati prijatelje, saveznike i partnere, a ne otvarati teme koje nas dijele.

Predsjednik Jandroković također je nazočio na Festivalu rukometa u Poreču na završnici Kupa Hrvatske, na poziv Hrvatskog rukometnog saveza.
 

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora