Predsjednik Sabora Jandroković predvodio izaslanstvo Hrvatskoga sabora u povodu obilježavanja 78. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnoga puta

Zagreb -  U povodu obilježavanja 78. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnoga puta, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Hrvatskoga sabora te odao počast žrtvama Bleiburške tragedije i Križnoga puta i položio vijenac kod Središnjeg križa na Mirogoju.

Katoličku molitvu predvodio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. dr. Krunoslav Novak, a islamsku dovu predvodio je imam Međlisa Islamske zajednice u Zagrebu i izaslanik muftije Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Aziza Hasanovića, Halid ef. Dolić.

Nakon komemorativnog skupa na Mirogoju, predsjednik Sabora Jandroković u izjavi za medije istaknuo je kako se danas prisjećamo tragičnog događaja iz hrvatske povijesti i zločina počinjenog iz odmazde i osvete, o kojem se 45 godina šutjelo. Dodao je da su šutjeli i oni koji su ga naredili i oni koji su ga izvršili jer su znali o kakvom se zločinu radilo, zločinu protivnom međunarodnom pravu i konvencijama - a šutjeli su i oni koji su preživjeli Križni put iz straha od nove odmazde komunističkog sustava. Predsjednik Sabora kazao je da je ovaj događaj pokazao karakter komunističke Jugoslavije koja je bila totalitarna, nedemokratska država, koja je imala elemente zločinačke države, a bilo je i kasnije događaja koji su ukazivali na zločinački karakter te države. Danas, rekao je predsjednik Jandroković, kad smo snažna i demokratska država, moramo istinito gledati na našu povijest, osuditi zločine i zločince i iskazati poštovanje prema žrtvi. To je posebno važno zbog budućih generacija, koji moraju znati da sloboda, demokracija i mir ne dolaze sami od sebe, te da uvijek ima ljudi koji su spremni na zločin, oduzimanje slobode i mira. Stoga, poručio je, moramo jačati naše institucije i svijest kod mladih naraštaja da se za slobodu i mir valja uvijek boriti.

Predsjednik Sabora Jandroković s izaslanstvom nazočio je i svetoj misi ispred Crkve Muke Isusove u Maclju koju je predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

Ovogodišnja komemoracija žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, a u suorganizaciji Počasnog bleiburškog voda te Hrvatske biskupske konferencije u liturgijskom dijelu.

Ovogodišnje obilježavanje održano je i tijekom jučerašnjeg dana kada je u župnoj crkvi u Bleiburgu služena sveta misa, a veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić, u svojstvu izaslanika predsjednika Sabora Jandrokovića i izaslanika predsjednika Vlade Plenkovića, položio je vijenac na Lojbaškom polju uime Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske.