Predsjednik Sabora Jandroković predvodio izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Vukovaru na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2023., "Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“

Vukovar - U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Vukovaru na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2023., "Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“.

U izjavi za medije predsjednik Sabora Jandroković pozvao je na dostojanstveno obilježavanje Dana sjećanja i komemoriranje žrtve Vukovara, Škabrnje i svih hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu.

Na medijski upit za komentarom različitih izjava i događanja proteklih dana u kojima se spominjala i mogućnost da će biti dvije kolone, predsjednik Sabora rekao je kako je bilo "puno toga rečeno što se nije trebalo izreći zadnjih nekoliko dana pa i tjedana" te naglasio kako je danas dan "kada zaista treba nastupati promišljeno, odgovorno i koncentrirati se ne obilježavanje sjećanja na žrtvu Vukovara, na žrtvu Škabrnje i na sve žrtve iz Domovinskog rata".

Dodao je kako je "danas takav dan kad je Hrvatska ujedinjena, danas obilježavamo sve žrtve iz Domovinskog rata, a ponajprije žrtvu Vukovara i Škabrnje. Dakle, moramo biti dostojanstveni, moramo biti promišljeni i govoriti ono što danas treba reći, a to je da je Vukovar simbol hrvatske slobode, simbol hrvatskog stradanja, da je Vukovar bio grad koji je slomio velikosrpsku agresiju i nakon kojega su stvari krenule prema pobjedi u Domovinskom ratu".

Također, predsjednik Sabora naglasio je da se danas trebamo prisjetiti svih žrtava koje su stradale u Domovinskom ratu, pokloniti se žrtvi grada Vukovara, žrtvi njegovih stanovnika, iskazati poštovanje prema svima koji su poginuli, koji su stradali, koji su nestali.

"Danas ne treba govoriti o podjelama, bit će vremena za političke bitke, ali danas pozivam sve da budu dostojanstveni, da s dignitetom obilježimo ovaj važan dan hrvatske povijesti", završno je rekao predsjednik Jandroković.

Kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predsjednik Jandroković i saborsko izaslanstvo položili su ruže u spomen na hrvatske branitelje i civile poginule, ubijene i nestale u agresiji na Vukovar 1991. godine. Nakon molitve za žrtve Domovinskog rata grada Vukovara koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić, također je položeno cvijeće na grobove generala-bojnika Blage Zadre i pukovnika Marka Babića.

Potom je predsjednik Sabora nazočio svetoj misi za sve žrtve u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju u Vukovaru koju je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

U završnom dijelu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Sabora odao je počast žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

U prigodi ovogodišnje 32. obljetnice stradanja Vukovara u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u studenome 1991. godine, u Koloni sjećanja, uz državni vrh, sudjelovali su i brojni zapovjednici obrane i branitelji Vukovara s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara, kao i pripadnici Hrvatske vojske, članovi povijesnih postrojbi, županijski i gradski dužnosnici, veleposlanici akreditirani u Republici Hrvatskoj, svećenstvo te mnogobrojni domoljubi iz čitave zemlje.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora