Predsjednik Sabora Jandroković primio predstavnike Organizacijskog odbora Inicijative "67 je previše" koji su Hrvatskome saboru predali potpisne knjige i Zahtjev za raspisivanje referenduma

Zagreb - Predstavnici sindikalne inicijative "67 je previše" u četvrtak su u Hrvatskome saboru predali 748.624 prikupljena potpisa te Zahtjev za raspisivanje referenduma o Prijedlogu zakona o  izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primio je predstavnike Organizacijskog odbora Inicijative "67 je previše", te je nakon održanog sastanka s njima izjavio da se u povjerenstvu koje je za to imenovano obavlja primopredaja više od 748 tisuća potpisa o kojoj će biti sačinjen zapisnik.

Budući da je od predstavnika inicijative dobio i Zahtjev za raspisivanjem referenduma, najavio je da će ta dva dokumenta uputiti saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji će pripremiti zaključak i poslati ga plenarnoj sjednici. Potom će se potpisi uputiti Vladi kako bi se utvrdila njihova vjerodostojnost i broj. Vlada će to vratiti u Sabor, a Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav donijet će zaključak je li prikupljen dovoljan broj potpisa. Također, taj odbor može predložiti Saboru da se Ustavnom sudu uputi pitanje o usklađenosti referendumskog pitanja s Ustavom.

Na pitanje novinara o tome je li pokušao uvjeriti predstavnike sindikata na novi krug pregovora, predsjednik Jandroković rekao je kako su pregovori uvijek dobrodošli, ali da mu se čini iz razgovora s predstavnicima da to više nije mogućnost,ali i da ih nije pokušao uvjeriti, nego je nastupao isključivo kao neutralna osoba, odnosno kao predsjednik Hrvatskoga sabora.

Upitan kako komentira to što agencija Fitch i vanjske institucije hvale mirovinsku reformu, dok je u zemlji naišla na negativne ocjene, predsjednik Sabora Jandroković je rekao da su ekonomske brojke za Hrvatsku iznimno dobre jer smo u prvom tromjesečju imali rast BDP-a od 3,9 posto, te smo dobili i dobre ocjene reformi, među kojima je i mirovinska.

Međutim, kazao je, potpisi su prikupljeni i ako ih bude dovoljno za referendum te Ustavni sud kaže da je pitanje ustavno - tada ćemo ići na referendum. "Narod je taj koji odlučuje i moguće je da nekad i neka dobra mjera koju donese Vlada bude osporena od građana", poručio je Jandroković.

Nacionalna koordinatorica inicijative "67 je previše" Mirela Bojić rekla je da su predsjedniku Hrvatskog sabora predali zahtjev za raspisivanjem referenduma i 65 kutija u kojima se nalazi 748.624 potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Također, upoznali su ga s kronologijom njihova postupanja oko tog pitanja. Izrazivši zadovoljstvo velikim brojem prikupljenih potpisa, Bojić je rekla da od Hrvatskog sabora i drugih institucija koje su u to uključene očekuju ozbiljnost i odgovornost.

Autor: HINA/Ured predsjednika