Predsjednik Sabora Jandroković primio predstavnike Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Saveza udruga branitelja radnika i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je na njihov zahtjev predsjednika Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Krešimira Maretića, predsjednika Saveza udruga branitelja radnika Sinišu Mastelića i predsjednika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Zorana Marasa sa suradnicima. Na sastanku su sudjelovali i ministar branitelja Tomo Medved te predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić.

Predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata izrazili su zadovoljstvo sastankom s predsjednikom Hrvatskoga sabora te naglasili da oni, kao udruge elitnih postrojbi proizašlih iz Domovinskog rata, imaju posebnu odgovornost za brigu o Domovinskom ratu i očuvanju njegovih temeljnih vrijednosti. U tom smislu, još jednom su osudili nedavne izjave saborskog zastupnika Milorada Pupovca. Isto tako, očekuju od nadležnih hrvatskih institucija, posebno DORH-a, brže djelovanje, a naročito u rješavanju slučajeva ratnih zločina. Također, očekuju raspravu u nadležnom saborskom odboru o provedbi Deklaracije Hrvatskoga sabora o Domovinskom ratu.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković iskazao je razumijevanje za njihovu posebnu brigu za očuvanje vrijednosti Domovinskog rata i unapređenje statusnog položaja branitelja. U tom smislu, istaknuo je zadovoljstvo brigom i naporima hrvatske Vlade u rješavanju i poboljšanju položaja branitelja. Ponovio je da je Domovinski rat temelj suvremene hrvatske države te da se njegove stečevine i vrijednosti ne mogu dovoditi u pitanje kao i da nadležne institucije trebaju brže rješavati slučajeve ratnih zločina počinjenih tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku. Zaključno je istaknuo da će se u skoroj budućnosti, u dogovoru s predsjednikom saborskog Odbora za ratne veterane, održati sjednica o provedbi Deklaracije Hrvatskoga sabora o Domovinskom ratu.