Predsjednik Sabora Jandroković sastao se s predsjednikom rumunjske Vlade Ciucăom tijekom službenog posjeta Rumunjskoj

Bukurešt – Tijekom službenog posjeta Rumunjskoj predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je sastanak s predsjednikom Vlade Rumunjske Nicolaeom Ciucăom.

Predsjednik Jandroković kazao je kako Hrvatska i Rumunjska svoje partnerske i čvrste veze temelje na dugoročnoj bilateralnoj suradnji, kao i onoj u okviru Europske unije i NATO-a te različitih regionalnih organizacija.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo kontinuiranim porastom gospodarske razmjene, uz prostor za daljnje jačanje osobito u obrambenoj industriji, turizmu i prometu. Predsjednik Vlade Rumunjske Ciucă istaknuo je izvrsnu suradnju luka Vukovar i Constanza, kao jednog od oglednih primjera prometne valorizacije rijeke Dunav.

I Hrvatska i Rumunjska sigurnosne, društvene i gospodarske posljedice ruske agresije na Ukrajinu vide kao ogroman izazov za cijeli svijet. U takvom geopolitičkom kontekstu nužno je očuvati europsko jedinstvo u svekolikoj čvrstoj potpori Ukrajini, čemu obje države značajno doprinose – humanitarno, tehnički, financijski i politički.  Snažne poruke podrške ukrajinskoj neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu vrlo su jasno odaslane i s Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u Zagrebu.

Sugovornici su potvrdili potporu državama kandidatima za članstvo Europskoj uniji, onima iz jugoistočne Europe, kao i Moldovi i Rumunjskoj. Predsjednik Jandroković posebno je istaknuo potrebu učinkovitijeg angažmana EU u regiji, kao i potrebu rada na jačanju otpornosti država Zapadnog Balkana spram ruskog utjecaja.  

Predsjednik Jandroković izrazio je nadu da će nakon skorog hrvatskog ulaska u europodručje, obje države od 1. siječnja 2023. biti članicama schengenskog prostora. Nadalje, i Hrvatska i Rumunjska uložit će i sve potrebne napore kako bi ostvarile još jedan zajednički cilj  – ulazak u OECD.