Predsjednik Sabora Jandroković sastao se u parlamentu Litve Seimasu s predsjednicom Seimasa Čmilyte-Nielsen

Vilnius - Tijekom službenog posjeta Republici Litvi povodom sudjelovanja na konferenciji predsjednika parlamenata država članica NATO-a u Vilniusu, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se u parlamentu Litve Seimasu s predsjednicom Seimasa Viktorijom Čmilyte-Nielsen.

Predsjednik Jandroković i predsjednica Čmilyte-Nielsen ocijenili su bilateralne odnose odličnima i prijateljskima, temeljenima na konstruktivnoj suradnji unutar Europske unije i NATO-a, kao i na bilateralnom planu. Suradnja je sve intenzivnija naročito u području obrane, a predsjednik Jandroković istaknuo je kako Hrvatska aktivno sudjeluje u NATO-ovoj aktivnosti „Ojačane prednje prisutnosti“ od njene uspostave 2017. godine. U sklopu te aktivnosti se trenutno u Litvi nalazi već treći hrvatski vojni kontingent (HRVCON) sa 180 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Dvije države izvrsno surađuju i u sklopu Stalne strukturirane suradnje (PESCO) Europske unije. 

Unatoč geografskoj udaljenosti, bilateralna gospodarska suradnja je u uzlaznom trendu što potvrđuje porast trgovinske razmjene tijekom prošle godine. Potencijal za dodatnu nadogradnju gospodarske suradnje postoji u područjima prehrambene, građevinske i metalne industrije, u infrastrukturnim projektima te informatičkoj industriji. 

U dijelu razgovora o Ukrajini, predsjednici su ponovili snažnu osudu ruske agresije i čvrstu potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, pri čemu je predsjednik Sabora istaknuo značaj nastavka snažne političke, financijske, humanitarne, tehničke, vojne i ostale pomoći Ukrajini. Sugovornici su u tom kontekstu naglasili i važnost produbljivanja suradnje među partnerima unutar NATO-a, uključujući i parlamentarnu dimenziju, osobito ususret sastanku na vrhu država članica NATO-a u srpnju u Vilniusu.

Razgovaralo se i o proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva.

Završno je bilo riječi o intenziviranju kontakata dvaju parlamenata, kao važnog elementa jačanja političke suradnje, a obostrano je pozdravljena činjenica da u oba parlamenta djeluju zastupničke skupine prijateljstva.