Predsjednik Sabora Jandroković sastao se u Rimu s predsjednicom talijanskog Senata Alberti Casellati

Rim - Posjet predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića Italiji započeo je sastankom s predsjednicom Senata talijanskog Parlamenta Mariom Elisabetom Alberti Casellati.

Sugovornici su, uvodno, bilateralne odnose ocijenili vrlo dobrima s potrebom redovitog održavanja susreta na najvišim razinama. Predsjednik Sabora istaknuo je da su Hrvatska i Italija susjedne zemlje povezane zajedničkom prošlošću, kulturom i tradicijom te da postoje mnoga područja od zajedničkog interesa na kojima se suradnja može dodatno unaprijediti. Zahvalio je Italiji na potpori Hrvatskoj tijekom procesa pristupanja EU-u kao i na onoj koju trenutačno pruža hrvatskom pristupanju šengenskom području i eurozoni. 

Jandroković i Alberti Casellati su se složili kako je potrebno intenzivirati parlamentarnu suradnju na svim razinama. S obzirom na to da od 2015. godine nije bilo susreta na najvišoj parlamentarnoj razini, predsjednik Sabora uputio je poziv predsjednici talijanskog Senata da posjeti Hrvatsku što je sa zadovoljstvom prihvaćeno. Usuglašeno je da je redoviti dijalog potreban i na razini parlamentarnih odbora te međuparlamentarnih skupina prijateljstva, a posebno u okviru suradnje u Europskoj uniji. 

Sugovornici su se dotaknuli i pitanja unaprjeđenja položaja hrvatske manjine u Italiji – u pokrajinama Molise i Furlanija-Julijska krajina – te potrebe daljnje potpore dviju država radi očuvanja njihovog kulturnog i jezičnog identiteta. Predsjednica Senata izrazila je zadovoljstvo položajem talijanske manjine u Hrvatskoj istaknuvši da su manjine most između dviju država. 

Od aktualnih europskih tema, razmijenjena su mišljenja o izazovima s kojima se susreće Europska unija, s naglaskom na unaprjeđenje migrantskih politika, pri čemu temeljna načela moraju biti solidarnost i odgovornost država članica. Razmijenjena su i mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik Sabora izrazio je zabrinutost poslijeizbornom situacijom i položajem Hrvata u BiH te naglasio važnost očuvanja konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata u toj zemlji. 

Uz predsjednika Sabora, sastanku s predsjednicom talijanskog Senata prisustvovali su i potpredsjednik Sabora Furio Radin te zastupnik Damir Mateljan.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora