Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na 5. svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata, govorio u uvodnom dijelu konferencije u Beču

Beč - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na 5. svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata u organizaciji Interparlamentarne unije i Austrijskog parlamenta, u suradnji s Ujedinjenim narodima, koja se održava od 6. do 8. rujna u Beču.

Tom prigodom, predsjednik Sabora Jandroković održao je govor u okviru uvodnog dijela zasjedanja konferencije na kojem je fokus bio na pitanjima održivog razvoja, očuvanja okoliša i boljeg života ljudi.

Govoreći o vremenu u kojem živimo, predsjednik Sabora Jandroković kazao je kako se naše društvo, zdravstveni sustav, socijalna skrb, obrazovanje, radne navike i svakodnevni život ljudi, suočavaju s teškim izazovima uslijed pandemije, dok su Hrvatsku povrh toga pogodila i dva razorna potresa. -Pandemija će ostaviti trajan trag u svijetu kakvog poznajemo, uzrokujući promjene, ali i učeći nas da iz nastale situacije moramo izvući pouke, dodao je. -Utjecaj pandemije vidljiv je i u promjenama u radu parlamenata i međuparlamentarnoj suradnji pri čemu je došlo do ubrzanja procesa digitalizacije i nužnosti razmatranja novih videokonferencijskih alata u cilju osiguravanja kontinuiteta suradnje, naveo je predsjednik Sabora. 

-No, nije pandemija jedini razlog promjenama, kazao je predsjednik Sabora. Izdvojio je neke od globalnih izazova koji su se pojavili mnogo prije izbijanja pandemije – klimatske promjene i uništavanje okoliša, borbe s poplavama i požarima, sušama i ekstremnim vremenskim uvjetima. U tom kontekstu, naglasio je kako se nužno usredotočiti na zelenu i digitalnu transformaciju, ali isto tako i na jednako važna pitanja sigurnosti, demografije i siromaštva.

Kazao je kako se Republika Hrvatska pridružila zajedničkim naporima zemalja članica Europske unije, usvojivši strategiju koja predviđa smanjenje emisije plinova za 80 posto do 2050. godine (u odnosu na 1990. godinu) te Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine. -U središte svega stavljamo dobrobit svojih građana i njihovih života. Ne radi se samo o gospodarskom rastu, već, što je još važnije, i o prosperitetu, blagostanju, ravnoteži između poslovnog i privatnog odnosno obiteljskog života i sveukupnoj kvaliteti življenja. Također se radi i o pristupačnosti sustava zdravstvene i socijalne skrbi, obrazovanja te ostvarivanju osobnih potencijala i ciljeva, naglasio je predsjednik Jandroković.

O temi multilateralizma, predsjednik Sabora istaknuo je važnost suradnje na ubrzanju globalnih napora u borbi protiv klimatskih promjena i poticanju zelene tranzicije i gospodarskog rasta. -Pri tome očuvanje okoliša doprinosi prosperitetu, osobito u zemljama čije gospodarstvo je u velikoj mjeri ovisno o turizmu, poput Hrvatske, dodao je predsjednik. Naglasio je iznimnu važnost rada u okviru Interparlamentarne unije, gdje su svi parlamenti angažirani na uključivanju ciljeva održivog razvoja u svoj rad.

Zaključno, predsjednik Sabora Jandroković rekao je: -Suradnja, promjena pristupa i pronalaženje ravnoteže između gospodarskog rasta i kvalitete života ključni su za stvaranje održive budućnosti. Napredak koji ostvarimo po pitanju održivog razvoja bit će na dobrobit ljudi i čitavog našeg planeta.

Na marginama konferencije, predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković održat će bilateralni sastanak s predsjednikom austrijskog Nacionalnog vijeća Wolfgangom Sobotkom.

U večernjim satima, na poziv predsjednika Sobotke, predsjednik Sabora Jandroković nazočit će svečanom prijmu Austrijskog parlamenta u carskoj palači Hofburg, a sutradan će imati nekoliko bilateralnih sastanaka na konferenciji, nakon čega će se susresti s predstavnicima Hrvata koji žive u Austriji.