Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na konferenciji "Demokršćanske vrijednosti u politici i društvu"

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na konferenciji „Demokršćanske vrijednosti u politici i društvu“ koju je povodom 20. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana organizirala Zaklada Hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer.

U svom obraćanju na temu "Vrijednosti u politici i društvu u Hrvatskoj danas - 20 godina nakon dr. Franje Tuđmana" predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković istaknuo je kako ćemo za nekoliko dana obilježiti 20. godišnjicu smrti prvoga hrvatskog predsjednika i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice dr. Franje Tuđmana, čovjeka koji je obilježio jednu epohu, te naglasio da "što vrijeme više prolazi to je i sjećanje na Franju Tuđmana sve snažnije i sve više uviđamo njegovu veličinu kao političara, vizionara i jednog od rijetkih ljudi koji je svoje ideje, teoriju, pretvorio u život, u svoj životni projekt. "

"Kada govorimo o demokršćanstvu u Hrvatskoj danas, cilj je oživotvoriti kršćanske vrijednosti u političkom životu, dakle treba pomiriti kršćanska, vjerska, etička i društvena načela s političkim djelovanjem institucija države", rekao je Jandroković te istaknuo kako je to veliki izazov, pogotovo u politici današnjeg vremena.

Obraćajući se nazočnima na konferenciji istaknuo je i dokument koji je nedavno objavilo Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za nauk vjere, pod nazivom Čovjek stvoren "na sliku Božju", njegova veličina i poziv. Rekao je, među ostalim, kako ovaj dokument govori i o odnosu vjere i znanosti, što je danas više nego aktualno, te da jedno ne isključuje drugo. "Taj dokument govori o izazovima s okolišem, o ekologiji i o tome kako ispravno živjeti u današnjem svijetu, kako ga čuvati; ali i o odnosu prema podređenima, govori i o tome da napredak nije samo u tome da napravimo sve što možemo, što nam znanost omogućuje, nego upravo suprotno, da mi ne smijemo činiti sve što možemo. Možemo činiti samo ono za što nas je Bog na ovome svijetu stvorio", rekao je Jandroković naglasivši da je riječ o dokumentu koji je je koristan svakom čovjeku, a "posebice je bitan i nama koji bismo željeli i trudili se da i u političkom životu što više afirmiramo kršćanske vrijednosti", poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u svojem obraćanju nazočnima na konferenciji posvećenoj demokršćanskim vrijednostima u politici i društvu.