Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo - dvije godine poslije"

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na tematskoj konferenciji Večernjeg lista "Hrvatska kakvu trebamo- dvije godine poslije". U obraćanju sudionicima konferencije istaknuo je da je za budućnost Hrvatske potrebno sinergijsko djelovanje svih javnih aktera; da bi Sabor trebao postati odgovorniji i ozbiljniji, te da tome mogu doprinijeti i sami novinari dajući prednost i pozornost stručnim i odgovornim zastupnicima.

Uoči stručnih izlaganja i panel diskusija o budućnosti Hrvatske, predsjednik Sabora Jandroković osvrnuo se na projekciju Hrvatske u budućnosti te je rekao da je konferencija "Hrvatska kakvu trebamo" dotaknula najvažnije teme o kojima se mora promišljati i razgovarati. Kazao je da se svijet dramatično promijenio od vremena kada je Hrvatska postala nezavisna država. -To svakako moramo imati na umu kada razmišljamo o budućnosti Hrvatske. Izazovi i prijetnje s kojima se danas suočavamo opasnije su, složenije, kompleksnije nego ikada u ovih 30 godina, dodao je Jandroković.

Ocijenio je da multilateralizam kakav je do sada bio više ne postoji te da Hrvatska treba tražiti svoju paradigmu razvoja i napretka. -Nema više modela koji možemo slijediti i kopirati, nema više velike Europske unije i NATO saveza koji će nam udarati ritam i davati smjer, mi ćemo biti onakvi kakvi sami sebe definiramo, izjavio je obraćajući se okupljenim stručnjacima na konferenciji.

Naglašavajući važnost sinergijskog učinka, Jandroković je rekao da je politika samo jedan od centara moći te da postoje vanjski i unutarnji čimbenici koji utječu na razvoj društva. Kazao je da konferencija postavlja medije u poziciji suodgovornih čimbenika hrvatskoga društva. Kao predsjednik Sabora, ocijenio je da se Hrvatski sabor mora mijenjati i u budućnosti postati parlament koji je odgovorniji, ozbiljniji i odgovara na izazove vremena. -Mi umjesto toga imamo Sabor koji je postao mjesto koje zabavlja, mjesto koje je dio estrade, mjesto koje simplificira probleme s kojima se hrvatsko društvo suočava. Ali i novinari sudjeluju u toj estradizaciji, zaključio je i dodao da prednost uvijek treba dati onima koji su odgovorni i stručni. 

-Često me pitaju kada ćemo izaći iz okvira gdje je Sabor postao mjesto koje zabavlja. Moj je odgovor u onom trenutku da će mediji početi davati više pozornosti onim zastupnicima koji se pripremaju, koji govore o sadržaju, koji ulaze u dubinu problema s kojim se suočavamo, a kada u drugi plan odu oni koji egzibicijom, atrakcijom, ako treba i klevetom te uvredom, dolaze u prvi plan, rekao je. Dodao je i da si velike zemlje možda i mogu priuštiti estradizaciju, no da male zemlje poput Hrvatske nemaju pravo za to, jer kada to čine, postaju slabe i neozbiljne.

Predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je i kako je organizacijom ovakvih stručnih tematskih konferencija Večernji list preuzeo ulogu think tanka kojih u Hrvatskoj, nažalost, nemamo dovoljno. -Ja vam na tome čestitam, radite važan iskorak. Vremena su takva da zahtijevaju sinergijsko djelovanje svih protagonista na javnoj sceni, poručio je predsjednik Sabora Jandroković na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo- dvije godine poslije".