Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika RH

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske, koja se u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova održava u hotelu Esplanade u Zagrebu.

Sudionicima konferencije predsjednik Hrvatskog sabora obratio se na panelu s temom "Parlamentarne diplomacija u službi promicanja vanjskopolitičkih prioriteta Republike Hrvatske". Istaknuvši kontinuitet izvrsne suradnje Hrvatskog sabora i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, podsjetio je kako je parlamentarna diplomacija važan alat hrvatske vanjske politike, počevši od razdoblja osamostaljenja Hrvatske sve do danas.

Međunarodno zalaganje hrvatskih parlamentaraca na bilateralnoj razini i kroz mnogobrojne aktivnosti u parlamentarnim skupštinama raznih međunarodnih organizacija snažno i konkretno doprinose afirmaciji našeg međunarodnog položaja, promicanju hrvatskih strateških interesa i nacionalnih vanjskopolitičkih prioriteta.

Predsjednik Hrvatskog sabora posebno je izdvojio međunarodni odjek i vrijednost Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme. Njime je upravo u Zagrebu 25. listopada 2022. godine, u suorganizaciji s ukrajinskom Vrhovnom Radom, inaugurirana parlamentarna dimenzija tog važnog mehanizma. Ujedno se radilo i o najvećem međunarodnom događaju na razini predsjednika parlamenata u hrvatskoj povijesti, s kojeg su poslane važne političke poruke o potpori Ukrajini i osudi ruske agresije.

−Uz druge aktualne teme u vremenu brojnih geopolitičkih izazova, Hrvatski sabor nastavlja posvećivati značajnu pozornost političko-sigurnosnim izazovima u našem neposrednom susjedstvu, a osobito položaju Hrvata u tim zemljama, poručio predsjednik Sabora.

Predsjednik Sabora završno je naglasio važnost svijesti o mukotrpnom putu koji je Hrvatska prošla od velikosrpske agresije i pobjede u Domovinskom ratu do svog trenutnog međunarodnog položaja, dodavši kako je Hrvatska danas, kao članica NATO-a i EU-a, uključujući članstvo u schengenskom prostoru i europodručju, u mogućnosti svakodnevno utjecati na donošenje odluka i kreiranje europskih javnih politika koje se vrlo konkretno tiču naših građana, njihove sigurnosti i gospodarske dobrobiti.

Na panelu su uz predsjednika Sabora sudjelovali i saborski zastupnici Gari Cappelli, Marijana Petir i Ante Bačić.