Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na obilježavanju 75. obljetnice Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

Zagreb - Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanom obilježavanju 75. obljetnice Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO). URIHO je najstarija i najveća zaštitna radionica u Hrvatskoj koja značajno doprinosi zapošljavanju osoba s invaliditetom u našoj zemlji.

Uime zastupnica i zastupnika Hrvatskoga sabora i svoje osobno, predsjednik Jandroković čestitao je na 75 godina tradicije i predanog rada u širokom spektru djelatnosti kojima se Ustanova bavi. Podsjetio je na ključne trenutke s početka pandemije Covida-19 kad je URIHO među prvima počeo proizvoditi zaštitne maske i time dao svoj vrijedan doprinos u borbi s koronavirusom.

- I danas URIHO radi na opremi poput posteljine za Klinički bolnički centar Zagreb i tu pokazuje veliku plemenitost, te i da osobe s invaliditetom mogu itekako pridonijeti sveukupnom razvoju našega društva i aktivnostima koje život čine boljim, posebno u ovako teškim okolnostima“, kazao je predsjednik Sabora Jandroković. Istaknuo je zavidna postignuća Ustanove i u međunarodnim okvirima. 

Kao posebno zaslužnu osobu za svesrdno zastupanje interesa osoba s invaliditetom naveo je zastupnicu u Hrvatskome saboru Ljubicu Lukačić koja je također prisustvovala događaju u svojstvu pomoćnice ravnatelja URIHO-a. Dodao je kako je na njezinu inicijativu, u ovom sazivu u Velikoj vijećnici Sabora, postavljena jedna govornica prilagođena osobama s invaliditetom. Ujedno je napomenuo i kako je u cilju promicanja njihovih prava te ostvarivanja jednakosti u pristupu informacijama za sve hrvatske građane, uveden i prijenos plenarnih sjednica na hrvatskom znakovnom jeziku na javnoj televiziji. Poručio je kako će se i nadalje i u zakonodavnom smislu nastaviti pružati čvrsta podrška osobama s invaliditetom.

Kako je u Ustanovi zaposlen i jedan od hrvatskih paraolimpijaca koji je u Tokiju osvojio medalju na Paraolimpijskim igrama ove godine, predsjednik Sabora Jandroković govorio je i o nevjerojatnoj vjeri, snazi i energiji sportaša s invaliditetom. Istaknuo je veliko odricanje, trud i pobjedničku energiju tih sportaša kao karakteristiku koja je plemenita i na koju nitko ne može ostati ravnodušan. 

Ovom je prigodom predsjedniku Hrvatskoga sabora Jandrokoviću, među ostalim laureatima, uručena povelja „Ivančica“ – priznanje koje URIHO dodjeljuje zaslužnim institucijama i osobama koje na različite načine doprinose i sudjeluju u promicanju djelatnosti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Istaknuo je kako ovo priznanje obvezuje na nastavak doprinosa boljoj integraciji osoba s invaliditetom u društvu, zapošljavanju i promicanju njihovih prava.

Zaključno je čestitao Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, a kojemu je cilj senzibiliziranje javnosti u pogledu jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i što boljeg integriranja osoba s invaliditetom u društvo.