Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na obilježavanju Dana Dubrovačko-neretvanske županije

Dubrovnik - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je u petak na svečanosti obilježavanja Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića. 

Tom je prigodom podsjetio kako je u posljednjih godinu dana Dubrovačko-neretvanska županija jako napredovala, posebno s najboljom turističkom sezonom u povijesti. - Postali ste jedna od najatraktivnijih svjetskih destinacija, a razvijate se i kroz infrastrukturu, poljoprivredu i zaštitu okoliša. Naravno, najveći projekt je Pelješki most koji će povezati županiju, istaknuo je Jandroković.

Uz predsjednika Sabora obilježavanju su prisustvovali brojni uzvanici iz političkoga, kulturnog i vjerskog života Hrvatske te predstavnici vjerskih zajednica i diplomatskog zbora u Hrvatskoj. Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministrica kulture Nina Obuljen je među ostalim istaknula kako Vlada Republike Hrvatske s jednakom pažnjom pristupa svim krajevima Hrvatske. - Na jugu Hrvatske, u suradnji sa županom, gradonačelnicima i načelnicima, realiziramo velik broj projekata. Županija ima velik potencijal i nadprosječno je razvijena. Pripremili smo i novi Zakon o otocima, a premijer je najavio da ćemo najesen predstaviti novu otočku politiku, rekla je Obuljen Koržinek.

Izaslanik predsjednice Republike, Kolinde Grabar-Kitarović, saborski zastupnik Branko Bačić rekao je da je županijski teritorijalni ustroj omogućio razvoj i današnje uspjehe. - Do pred dvadeset godina ova je županija bila razrušena, ali se oporavila poput Feniksa te je danas u samom vrhu. Od prvog smo se dana zalagali da ovaj prostor bude samostalna regionalna jedinica, što je preduvjet daljnjeg razvoja, naglasio je Bačić.

Dan županije obilježen je svečanom sjednicom Županijske skupštine u kazalištu Marina Držića i tom su prilikom dodijeljene nagrade laureatima – Nagrada za životno djelo, Nagrada za iznimna postignuća te Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije. 

Autor: Hina/Služba za medije