Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na proslavi 25 godina Demokratske zajednice Mađara Hrvatske

Beli Manastir - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, zajedno sa svojim mađarskim kolegom Lászlóm Köverom, nakon Pečuha i Osijeka posjetio je i Beli Manastir gdje je sudjelovao na obilježavanju 25. obljetnice osnutka Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.

U obraćanju nazočnima istaknuo je kako Hrvatska i Mađarska na primjeru odnosa prema nacionalnim manjinama pokazuju visoku razinu suradnje i prijateljstva. - Ovdje su zaista manjine most koji povezuje dvije države, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i dodao: „Hrvatska je država koja smatra da su manjine bogatstvo, da doprinose sveukupnom identitetu RH, i briga o identitetu manjinskih skupina, o njihovu jeziku, obrazovanju, njihovim medijima, civilizacijsko je postignuće koje treba čuvati".

Naglasio je da su brojna područja u kojima hrvatska manjina u Mađarskoj i mađarska manjina u Hrvatskoj baštine čitav niz prava, u okviru zaštite vlastitog jezika, identiteta, prava na obrazovanje, kulturu, medijske slobode pa i na političku zastupljenost.

- U povijesti Hrvati i Mađari bili su jedni uz druge u važnim trenucima, a Republika Hrvatska posebno je zahvalna na pomoći koju nam je Mađarska pružala tijekom Domovinskog rata i obrane od velikosrpske agresije, kao i tijekom pregovora i ulaska Hrvatske u Europsku uniju, rekao je Jandroković. - Posebno smo zahvalni na onome što su pripadnici mađarskog naroda u Hrvatskoj učinili tijekom Domovinskog rata, kada su, rame uz rame s Hrvatima izborili slobodu, za sve nas koji danas živimo u Hrvatskoj. To su stvari koje se ne zaboravljaju, to su stvari koje nas duboko vežu i koje će nas sigurno vezati i u budućnosti, poručio je predsjednik Sabora Jandroković.

Ocijenivši da se svijet i Europa danas mijenjanju i svatko traži svoj put, Jandroković je kazao da su se, u razgovorima s mađarskim kolegom Kövérom, složili da na tome putu Hrvatska i Mađarska trebaju biti prijatelji i saveznici te uvijek tražiti takva rješenja koja će biti obostrano korisna. - Vjerujemo da su nacionalne manjine bogatstvo i sastavni dio identiteta Republike Hrvatske i želimo s njima surađivati. Drago mi je da su svih osam predstavnika nacionalnih manjina dio vladajuće većine i podržavaju Vladu i vjerujem da će tako biti i u budućnosti, istaknuo je Jandroković. 

Predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske - koja broji 55 udruga članica u deset hrvatskih županija, od Splita do Baranje, te ima više od 4 tisuće članova - Robert Jankovics, na proslavi 25. obljetnice istaknuo je: "Sve što u današnje vrijeme doživi 25 godina zasigurno zaslužuje pozornost. Demokratska zajednica Mađara Hrvatske osnovana je 1993. godine u vremenima koja su bila dramatična, danas su znatno bolja. Uspjeli smo postati svjetionik - u isto vrijeme zaštititi interese mađarske zajednice u Hrvatskoj te biti lojalni građani zemlje u kojoj živimo. Svi ovi večerašnji uzvanici iz Mađarske, Hrvatske i drugih zemalja pokazuju da smo na jako dobrom putu. Naši su najvažniji planovi i nadalje ostvarivanje kulturne autonomije mađarske zajednice putem programa naših udruga članica vezanih uz kulturu i obrazovanje i segment obrazovanja na mađarskom jeziku jer tu stvaramo one intelektualce koji će u budućem vremenu voditi mađarsku zajednicu. Jedan od ciljeva DZMH bio je i polaganje kamena temeljca Učeničkog doma Prosvjetno- kulturnog centra Mađara u RH kao možebitnog inkubatora intelektualne elite mađarske zajednice u budućnosti", zaključio je Jankovics.
 

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora