Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na svečanom otvorenju obnovljene Biskupske palače u Dubrovniku

Dubrovnik – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković danas je sudjelovao na svečanom otvorenju obnovljene Biskupske palače u Dubrovniku, koja je otvorena nakon više od trideset godina obnove, čija je ukupna vrijednost oko 32 milijuna kuna. 

Riječ je o povijesnom mjestu življenja biskupa u Dubrovniku od polovice 19. stoljeća sve do velikog potresa 1979. godine, a završetkom obnove ponovno su se stekli uvjeti za povratak dubrovačkog biskupa u povijesni prostor unutar zidina Grada. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković u svojemu obraćanju na svečanosti istaknuo je kako s Biskupskom palačom Dubrovnik dobiva još jedan prostor koji će oživjeti i oplemeniti povijesnu jezgru. - Zgrada zrači duhovnošću, onim što nam najviše nedostaje. Važno je da je biskup ovdje, naglasio  je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji će u palaču useliti 21. rujna, na blagdan svog nebeskog zaštitnika svetog Mateja, izjavio je kako Grad nisu ni zidine ni palače ni crkve, krovovi, restorani niti turisti, već ljudi koji u gradu žive. Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giuseppe Pinto, koji je blagoslovio Biskupsku palaču, istaknuo je kako je Crkva kroz tisuće godina znala obnavljati djela koja su i danas prepoznatljiva.

Izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Renata Margaretić Urlić, poželjela je biskupu da njegov dom bude ujedno dom novim generacijama, a izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, projekt obnove ocijenila je vrhunskim. - Ovo je vrlo važno simbolički za Dubrovnik. Geste povratka postale su u gradu važne prije nekoliko godina, a postaju važne u svim hrvatskim povijesnim gradovima koji često ne pronalaze mjeru između razvoja i čuvanja baštine, istaknula je Obuljen Koržinek.

Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević izjavila je kako je povijesna jezgra oduvijek bila žila kucavica starog i modernog Dubrovnika, a dubrovački gradonačelnik Mato Franković nazvao je ovaj događaj povijesnim. - Dubrovnik je primjer u Hrvatskoj kako se treba ulagati u budućnost, mlade i demografsku obnovu, a mladi će nam sami doći kad im osiguramo preduvjete, istaknuo je Franković.

Svečanosti otvorenja obnovljene Biskupske palače u Dubrovniku, između ostalih, nazočili su brojni biskupi, svećenici, redovnice i vjernici te brojni sudionici tridesetogodšnje obnove, a najvažnijim institucijama zaslužnim za obnovu palače uručene su zahvalnice.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina