Predsjednik Sabora Jandroković susreo se s tajnikom Svete Stolice Paulom Gallagherom

Vatikan - Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković na kraju svojeg posjeta Svetoj Stolici susreo se s nadbiskupom Paulom Gallagherom, tajnikom Svete Stolice za odnose s državama.

Uvodno, predsjednik Sabora Jandroković i nadbiskup Gallagher ocijenili su odnose između Hrvatske i Svete Stolice tradicionalno vrlo bliskima, što se potvrdilo i posjetima na najvišim razinama u zadnje dvije godine. 

Predsjednik Sabora istaknuo je neraskidivu višestoljetnu povezanost hrvatskog naroda s Katoličkom crkvom te njegovu zahvalnost Svetoj Stolici za razumijevanje koje mu je iskazivala tijekom povijesti, a posebno one novije. Upoznao je tajnika Gallaghera s Hrvatskim glagoljaškim danima u Vatikanu te u tom kontekstu i s otvorenjem ploče na hrvatskom jeziku u krstionici Papinske bazilike Sv. Marije Velike, čime je obilježena činjenica da se jedino hrvatski narod koristio svojim jezikom u kontinuitetu zapadne rimske liturgije. Razgovaralo se i o postupku kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca, mogućnostima dolaska Svetog Oca u Hrvatsku te o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. 

U kontekstu razgovora o globalnim izazovima istaknuta je predanost Svetog Oca u osudi nasilja i rješavanju sukoba mirnim putem. Posebno je naglašeno da je to važno učiniti demokratskim putem i u okviru multilateralizma.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora