Predsjednik Sabora Jandroković uputio čestitku u povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma u kojoj stoji:

„Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim našim sugrađankama i sugrađanima pripadnicima romske nacionalne manjine u Hrvatskoj, upućujem iskrene čestitke povodom 50. obljetnice Svjetskog dana Roma.

Republika Hrvatska se od svog početka opredijelila za punu zaštitu pripadnika nacionalnih manjina, a to je osnaženo i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Od tada pa do današnjeg dana s pripadnicima romske zajednice intenzivno radimo na društvenoj integraciji i afirmaciji položaja Roma u hrvatskome društvu.

Najbolji dokaz tomu je da su danas Romi aktivni sudionici političkog života, a u Hrvatskome saboru imamo predstavnika romske manjine. Uz brojna postignuća poput prvog sveučilišnog studija romistike i romskog memorijalnog centra, Hrvatski sabor bio je dio inicijative o ustanovljenju Svjetskog dana romskog jezika 5. studenoga, čime se dodatno pridonosi očuvanju romske kulture kao temelja romskog nacionalnog identiteta.

Naša zajednička zadaća je nastaviti na sustavan i konkretan način pomagati pripadnicima romske manjine u Hrvatskoj da se snažnije uključe u društvo, a djeca i mladi u sustav odgoja i obrazovanja."