Predsjednik Sabora Luka Bebić sastao se s predsjednikom nizozemskog Senata Renéom van der Lindenom

Zagreb - Predsjednik nizozemskog Senata René van der Linden izjavio je nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem da je za Hrvatsku jako važno da postane članica "zajednice vrijednosti" te da članstvo u Europskoj uniji predstavlja najbolje ulaganje za stabilnost i prosperitet regije. 

Također je kazao da je ta "zajednica vrijednosti" i jamstvo da se sukobi iz nedavne prošlosti na ovim prostorima više nikada ne dogode.

Bebić je kazao da je sa svojim gostom razgovarao i o aktualnom trenutku u zemlji te mu prenio mišljenje da bi "odugovlačenje pregovora moglo imati negativni utjecaj u hrvatskoj javnosti".

U izjavi za novinare nakon susreta van der Linden je kazao da je nizozemski Senat "izrazito europski orjentiran" i podupire proširenje Unije, poručujući Hrvatskoj da može računati da je Senat "strog i nepopustljiv kada je riječ o provedbi kriterija, ali će biti pošten kada je riječ o političkoj ocjeni". Podsjetio je da javnost katkada smatra da Europska Unija nije dio rješenja, već dio problema te da njegova zemlja mora svakodnevno uvjeravati svoje građane da "proširenje predstavlja jačanje Europe u ovom globaliziranom svijetu". Osvrnuvši se na završetak hrvatskih pristupnih pregovora, ocijenio je da je što se tiče Poglavlja 23 "provedba vladavine zakona daleko najvažnija stvar za građane". Posebice je istaknuo pitanje borbe protiv korupcije i pitanje izbjeglica.

Predsjednik Hrvatskoga sabora svom je sugovorniku izrazio zahvalnost na potpori Nizozemske hrvatskom pristupanju u NATO te izrazio očekivanje da će nizozemski parlament prednjačiti u ratifikaciji pristupnog ugovora.

Autor: Hina