Predsjednik Sabora Luka Bebić u Budimpešti razgovarao s predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisom Bećirovićem

Budimpešta - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se jutros na marginama 5. konferencije predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana, koja se danas održava u Budimpešti, s predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem.

Čestitavši na dovršetku pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, Bećirović je euroatlantske integracije naveo i kao strateški vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine, za realizaciju kojeg očekuje hrvatsku podršku. "Hrvatsko iskustvo na putu prema Europskoj uniji bilo bi nam od velike koristi, stoga među ostalim zagovaramo intenzivniju međuparlamentarnu suradnju Hrvatske i Bosne i Hercegovine", rekao je Bećirović. Bebić je potvrdio kako Bosna i Hercegovina može računati na dobrosusjedsku potporu Hrvatske na njezinom putu prema NATO-u i Europskoj uniji. "Sa svojim susjedima želimo dijeliti iste vrijednosti kako bismo na prostoru jugoistočne Europe postigli trajnu političku stabilnost", rekao je Bebić te naglasio važnost ravnopravnih partnerskih odnosa među zemljama jugoistočne Europe. Bećirović je bilateralne odnose dviju zemalja ocijenio zadovoljavajućim, istaknuvši potrebu za dodatnim unaprjeđenjem odnosa te rješavanjem otvorenih pitanja poput zajedničke granice i Luke Ploče. "Uvjeren sam da se sva otvorena pitanja mogu riješiti dobrom voljom", rekao je Bećirović.

Predsjednik Sabora je istaknuo kako je rješavanje svih otvorenih pitanja, uključujući položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, od obostranog interesa. "Potrebna nam je otvorena komunikacija kako bismo riješili naša pitanja. K tome sam čvrsto uvjeren da je moguće izgraditi uzajamno povjerenje triju većinskih naroda u Bosni i Hercegovini i čvrsto sam uvjeren da je upravo komunikacija utemeljena na otvorenosti, iskrenosti i uzajamnom povjerenju jedini ispravan put za trajno rješavanje odnosa triju naroda na ravnopravnim osnovama", istaknuo je Bebić usporedivši stabilnost Bosne i Hercegovine s tronošcem. "Stolac s jednom ili dvije noge po zakonu statike ne može biti stabilan, no u Bosni i Hercegovini tradicionalni tronožac itekako može biti stabilan", opisao je Bebić.

Bećirović je pak iznio stav kako nijedna stranka u Bosni i Hercegovini više nema ekskluzivno pravo na zastupanje nekog naroda te da svi narodi na cjelokupnom teritoriju Bosne i Hercegovine trebaju imati ravnopravan tretman.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora