Predsjednik Sabora s predstavnicima Sobranja razgovarao o međuparlamentarnoj suradnji

Ohrid - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem s izaslanstvom u četvrtak je, trećeg dana službenog posjeta Makedoniji, na Ohridu nastavio razgovore o međuparlamentarnoj suradnji s potpredsjednicom Sobranja Svetlanom Jakimovskom i predsjednikom Parlamentarne grupe Sobranja Republike Makedonije za suradnju s Hrvatskim saborom Fijatom Canoskim.

Međuparlamentarna suradnja intenzivirana je između Odbora za vanjsku politiku kao i Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora i Sobranja, a na ohridskim razgovorima zaključeno je kako se će se ta suradnja još intenzivirati u operativnom smislu, poglavito oko razmjene iskustava u euroatlantskim integracijskim procesima i približavanju Makedonije Europskoj uniji. U Odboru za međuparlamentarnu suradnju djeluje i Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatskoga sabora za Republiku Makedoniju čiji je predsjednik Silvano Hrelja (HSU), a u Sobranju je u studenome 2006. osnovana Parlamentarna skupina za suradnju s Hrvatskim saborom. Hrvatsko je izaslanstvo obišlo kulturne i povijesne znamenitosti Ohrida te se upoznalo s turističkim potencijalima toga dijela Makedonije.

Predsjednik Sabora Šprem razgovarao je u srijedu u popodnevnim satima u Skoplju s premijerom Nikolom Gruevskim i s predsjednikom Makedonije Gjorgijem Ivanovom o bilateralnoj suradnji s naglaskom na gospodarstvu, eurointegracijskim iskustvima, NATO-u i odnosima u regiji. Nakon sastanaka, koji su protekli u iznimno prijateljskom ozračju, predsjednik Šprem rekao je da su, osim o suradnji na približavanju euroatlantskim integracijama i o neupitnoj potpori Hrvatske u približavanju Makedonije Europskoj uniji, razgovarali i o intenziviranju gospodarskih odnosa i povećanju gospodarske razmjene dviju zemalja.

Predsjednik Hrvatskoga sabora u srijedu se prijepodne sastao s predsjednikom Sobranja Republike Makedonije Trajkom Veljanoskim, a nakon sastanka rekao je kako Hrvatska snažno podupire Makedoniju u procesu pristupanja EU i NATO-u te istaknuo da Hrvatska ima posebnu odgovornost osnaživati europske vrijednosti u cijelom području. (Hina)

Autor: Hina