Predsjednik Sabora u Bleiburgu: Odajemo poštovanje žrtvama – civilima i razoružanim vojnicima, preživjelima i njihovim obiteljima

Bleiburg - Svetom misom koju je predvodio zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić na Bleiburškom polju u Austriji održana je u subotu središnja komemoracija žrtava bleiburške tragedije i križnih puteva pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i supokroviteljstvom hrvatskoga Narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Molitvu za žrtve bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti predvodio je Idriz ef. Bešić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Gunja.

Komemoraciji su nazočili predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, izaslanik predsjednice Republike ministar državne imovine Goran Marić te izaslanik predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U civilnom dijelu programa nazočnima su se nakon intoniranja himne Republike Hrvatske obratili predsjednik Sabora Gordan Jandroković i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

 -Kao predsjednik Hrvatskoga sabora prošle godine sam obećao da će se pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu nastaviti u budućnosti. I te odluke čvrsto ću se držati. Prije svega zbog naše moralne, ljudske i civilizacijske obveze da iskažemo pijetet žrtvama zločina počinjenih iz osvete, mržnje, nesnošljivosti ili ideologije, rekao je Jandroković. 
 
-Na Bleiburškom polju i u kolonama smrti – na križnim putovima – dogodila su se grozna, dugo godina prešućivana stradanja, a da počinitelji zločina nikada nisu bili izvedeni pred sud pravde. Danas, na ovom mjestu odajemo poštovanje žrtvama – civilima i razoružanim vojnicima, svim izgubljenim životima, ali i preživjelima i njihovim obiteljima čija se svjedočenja ne smiju nikada zaboraviti, rekao je Jandoković. To je poglavlje hrvatske povijesti, naglasio je, bilo slom čovječnosti, ljudskog dostojanstva, slobode i racionalnog djelovanja.

- Nakon fašističkih zločina počinjenih tijekom Drugog svjetskog rata, komunistička vlast je na Bleiburgu sustavnim i osmišljenim zločinima nad pripadnicima hrvatskog naroda utrla put totalitarizmu, neslobodi i progonu neistomišljenika i time ubila nadu da će graditi demokratsko društvo, rekao je. Desetljećima hrvatski narod bio je talac totalitarnog komunističkog režima i žrtva masovnih povreda ljudskih prava, fizičkog i psihičkog terora, kazao je Jandoković i istaknuo da hrvatska povijest nije jednostavna već je složena, teška i bolna.

-Danas, kada imamo svoju državu, obveza je svih nas stalno se podsjećati na sve žrtve i iskazati poštovanje svakom čovjeku koji se hrabro i časno suprotstavio svakom obliku nedemokratskog vladanja. Ako se želimo odgovorno suočiti s prošlošću i graditi budućnost, toga trebamo biti svjesni, to priznati i prihvatiti. Prihvaćanje istine znači i prihvaćanje odgovornosti, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora i pozvao da se s istom odgovornošću s kojom je stvarana, nastavi demokratska pluralistička izgradnja Hrvatske.

-Svi zajedno moramo pronaći u sebi dodatnu snagu i hrabrost da prepoznamo i prihvatimo takav sustav vrijednosti kojim ćemo zrelo i odgovorno pokušati prevladati sve nesnošljivosti i podjele u društvu. Zato je na svima nama da pridonesemo daljnjem uspješnom demokratskom razvoju jedine naše Hrvatske – u pamćenju, ali i oprostu – u prihvaćanju drugog i u zajedništvu i solidarnosti, poručio je predsjednik Sabora.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, u svom je govoru naglasio da komemoracijom na Bleiburgu "čuvamo sjećanje na sve križne puteve hrvatskoga naroda”. -Iskazujući zahvalnost za svaku žrtvu križnog puta, misa sjećanja i trganja od zaborava Bleiburga neka nas ojača da pošaljemo snažnu civiliziranu poruku i onima koji bi ponovno pisali povijest našeg naroda u ime nas, kojima iznova smeta i ova komemoracija i naše hodočašće, rekao je. Istaknuo je nužnost svehrvatskog jedinstva, pogotovo danas kada su i Hrvatska i BiH suočene s problemom demografije.

Prije službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju predsjednik Sabora, ministri Marić i Medved položili su zajednički vijenac kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora.

Komemoraciji su nazočili i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić te zastupnici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović.

Autor: Hina/Služba za medije