Predsjednik Sabora u Pragu otkrio spomen-ploču Stjepanu i Mariji Radić

Prag - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić otkrio je u petak u praškoj crkvi svetog Norberta spomen-ploču hrvatskom političaru Stjepanu Radiću i njegovoj supruzi Mariji Dvorakovoj na 113. obljetnicu njihova vjenčanja u toj crkvi, kazavši da su dvoje supružnika simbol trajnog hrvatsko-češkog prijateljstva. "Hrvatska i Češka već stoljećima gaje duboke i prijateljske veze. Vjekovne kulturne, povijesne, socijalne, političke i turističke veze spajaju naše dvije zemlje i naša dva naroda”, rekao je Bebić koji je spomen-ploču otkrio zajedno s predsjednikom Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba Marijanom Lipovcem i zastupnikom češkog parlamenta Tomašom Ulehlom.

"Zahvaljujem i ovom prigodom Češkoj koja je cijelo vrijeme podupirala hrvatski put i u NATO i u EU... Svoje ćemo veze ubuduće moći razvijati živeći u novoj velikoj obitelji europskih država i naroda", rekao je Bebić koji je u svom govoru ukratko opisao politički put Stjepana Radića koji je ovom spomen pločom dobio prvo spomeničko obilježje izvan Hrvatske. Postavljanju spomen obilježja pokrovitelj je Hrvatski sabor, a iniciralo ga je Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba čiji je predsjednik Lipovac nazočnima kazao da se "današnjim otkrivanjem spomen-ploče Marija i Stjepan Radić ponovno vraćaju u Prag". "Ako itko od hrvatskih velikana zaslužuje počasti u Pragu i Češkoj, onda je to Stjepan Radić", naglasio je.

Radić je četvrti praški student iz Hrvatske koji je dobio spomen-obilježje u glavnom gradu Češke. Od 2006. spomen-ploču ima izumitelj Nikola Tesla, nobelovac Vladimir Prelog od 2008. ima poprsje, a od četvrtka spomen-ploču s portretom u Pragu ima i geofizičar Andrija Mohorovičić. Od 2001. spomen-ploču u Pragu ima i Nogometni klub Hajduk. Stjepan Radić u Pragu je studirao pravo od 1893. do 1894., kada je upoznao Mariju Dvorakovu, daljnju rođakinju slavnog skladatelja Antonina Dvoraka. Ljubav prema njoj trajno ga je vezala uz Češku koju je idealizirao kao najrazvijeniju i najnapredniju slavensku zemlju. Stjepan Radić čitav je život promicao hrvatsko-češko prijateljstvo, a supruga mu je bila i prva suradnica u njegovu radu. Bavila se i politikom i bila je predsjednica ženske organizacije HSS-a Hrvatsko srce.
 

Autor: Ured predsjednika/Hina/Internet redakcija