Predstavnici odbora i povjerenstava za europske integracije entitetskih parlamenata Bosne i Hercegovine u studijskom posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u utorak s izaslanstvom sastavljenim od članova Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Narodne skupštine Republike Srpske, Skupštine Brčko Distrikta BiH i Misije OESS-a BiH koji su boravili u studijskom posjetu Hrvatskome saboru. Posjet je organiziran s ciljem prijenosa znanja i hrvatskih iskustava u procesu pristupanja Europskoj uniji za predstavnike odbora i povjerenstava za europske integracije entitetskih parlamenata Bosne i Hercegovine. Najviše se razgovaralo o putu Hrvatske prema članstvu u EU te eurointegracijskom procesu u BiH.

Potpredsjednik Hrvatskog Sabora Reiner ukratko je predstavio hrvatski put do članstva u Uniji osvrnuvši se posebno na ulogu Sabora. Istaknuo je kako je Hrvatski sabor u procesu pristupanja Europskoj uniji sudjelovalo kroz usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a, praćenjem pristupnih pregovora te kroz međuparlamentarnu suradnju.

Akademik Reiner napomenuo je kako je usvojeni proces usklađivanja zakonodavstva u pretpristupnom razdoblju u na snazi i danas. Vezano uz praćenje pregovora rekao je kako je Sabor osnovao posebno radno tijelo, Nacionalni odbor za praćenje pregovora, te istaknuo kako je za praćenje hrvatskog putu u EU bio zadužen i Zajednički parlamentarni odbor RH-EU. Posebno je spomenuo kako je funkcioniranje osnovanih tijela bilo osigurano konsenzusom svih parlamentarnih stranaka oko glavnog nacionalnog prioriteta, članstva u Europskoj uniji. Međuparlamentarnu suradnju istaknuo je kao važan instrument koordinacije ali i dobrog načina suradnje s nacionalnim parlamentima država članica EU-a.

U nastavku razgovora oko eurointegracijskog puta Bosne i Hercegovine akademik Reiner iskazao je spremnost Hrvatske za pružanjem pomoći u svim aspektima, dodavši da je i u interesu Hrvatske da sve susjedne države budu stabilne, sigurne i ispune uvjete za članstvo u EU. – Trudimo se da izazovi proširenja na jugoistok Europe ostanu u fokusu interesa Europske unije jer je to područje od strateške važnosti zbog niza razloga, rekao je Reiner. Zaključio je porukom kako je Hrvatska spremna poduprijeti sve reformske procese država u regiji, ali da je ključni element za proširenje individualni napredak svake države, njezino uređenje na korist građana i pravedno ispunjavanje zadanih kriterija.

Članovi BiH izaslanstva ukratko su predstavili dosadašnji put pristupanja Uniji, naglasili kako očekuju dobivanje statusa države kandidata te pozvali Hrvatsku na pružanje još snažnije podrške kad do toga dođe. Zahvalili su se na svim korisnim savjetima koje su čuli u Hrvatskome saboru, a posebno na onom da se provedba reformi i ispunjavanje kriterija provode za dobrobit vlastitih građana i bolje uređenosti države.

Predstavnike odbora i povjerenstava za europske integracije entitetskih parlamenata BiH u odvojenim su sastancima primili predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i saborska zastupnica i bivša predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Europskoj uniji Vesna Pusić.

Autor: Služba za medije