Predvodeći izaslanstvo Hrvatskoga sabora, predsjednik Jandroković odao počast žrtvama Bleiburške tragedije i križnih putova

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković odao je počast žrtvama Bleiburške tragedije i križnih putova te, uz izaslanika predsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i izaslanstvo, položio vijenac uime Hrvatskoga sabora i Vlade kod Središnjeg križa na Mirogoju.

Predsjednik Jandroković kazao je kako se ovom prigodom prisjećamo teškog i mučnog događaja iz hrvatske povijesti i tragedije dijela hrvatskog naroda. „Na križnim putevima ubijeno je nekoliko desetaka tisuća ljudi, svirepo, mučki, bez suđenja. Mi smo ovdje da bismo se prisjetili tih događaja, komemorirali žrtvu i iskazali poštovanje prema njima te suosjećanje prema njihovim obiteljima. Sjećamo ih se bez obzira na njihovu vjeru, nacionalnost, stranačku i ideološku pripadnost.“. Kazavši kako smo kao civilizirano društvo dužni čuvati sjećanje na svakog tko je ubijen bez suđenja i dokaza, istaknuo je kako i u Udbinu dolazi u dobroj vjeri komemorirati žrtvu.

Katoličku molitvu za žrtve Bleiburške tragedije i križnih putova na Mirogoju predvodio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. dr. Krunoslav Novak. Islamsku dovu predvodio je zamjenik glavnog imama Mešihata islamske zajednice u Zagrebu i izaslanik muftije Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Aziza Hasanovića, Mersad Kreštić.

Po završetku komemorativnog skupa na Mirogoju, predsjednik Sabora Jandroković nazočio je svetoj misi ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini koju je predvodio pomoćni biskup Đakovačko - osječke nadbiskupije msgr. Ivan Ćurić, u zajedništvu s više hrvatskih biskupa.

Ovogodišnja komemoracija žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, a u suorganizaciji Počasnog blreiburškog voda i Hrvatske biskupske konferencije u liturgijskom dijelu. Uz polaganje vijenaca na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj te svetom misom u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, ovogodišnje obilježavanje održano je i tijekom jučerašnjeg dana kada je u župnoj crkvi u Bleiburgu služena sveta misa. Veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić, u svojstvu izaslanika predsjednika Sabora Jandrokovića i izaslanika predsjednika Vlade Plenkovića, položio je vijenac na Lojbaškom polju.