Pupovac: Inicijativa za unapređenje suradnje među parlamentima

Zagreb - Inicijativa predsjednika vanjskopolitičkih odbora parlamenata četiriju zemalja regije nije korak prema osnivanju regionalnog parlamenta nego pokušaj unapređenja suradnje među parlamentima, rekao je Milorad Pupovac nakon zagrebačkog inicijalnog sastanka izaslanstava parlamenata Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

"Nemamo ambicija za regionalni parlament, nego za suradnju među nacionalnim parlamentima. Nešto što bi, kao regionalni parlament, dodatno podijelilo regiju nije nam ni na kraj pameti, ali jest prevladavanje podjela i jačanje suradnje", rekao je Pupovac. Po njegovim riječima, dosad su surađivali predsjednici i premijeri, a malo parlamenti. "Sutra će doći na red pitanje granica. Mogu predsjednik ili vlada donijeti bilo kakvu odluku, ali parlamenti to moraju prihvatiti", objasnio je. "Nemamo ideju supraparlamenta nego suradnje na temelju autonomne volje", rekao je Pupovac i naglasio kako je riječ o inicijativi koja je "samonikla" i nije nametnuta izvana, iz međunarodne zajednice. 

"Dosta je nametnutih inicijativa. To je i signal međunarodnim faktorima koji nas stalno procjenjuju", rekla je Marija Obradović iz srbijanske Skupštine.

Uz Pupovca, iza nove inicijative stoje Marija Obradović iz srbijanske Skupštine te Miodrag Vuković i Mirza Kušljugić iz parlamenata Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Riječ je o njihovoj inicijativi koju tek trebaju potvrditi vanjskopolitički odbori njihovih parlamenata. "Zato će na našim sastancima biti i predstavnici pozicije i opozicije", najavio je Pupovac.

U četvrtak i petak izaslanstva na čelu s njih četvero u Zagrebu su razgovarala o mogućnosti podjele odgovornosti za izgradnju povjerenja i stabilnosti u regiji uz "jačanje osjećaja priznavanja teritorijalne cjelovitosti i suverenosti naših zemalja", rekao je Pupovac. Razmotrili su tri europska modela regionalne suradnje, nordijskih, baltičkih i zemalja Beneluksa, da bi vidjeli kako su "zemlje raznih regija u Europi iz ekonomskih, političkih i geostrateških razloga definirale suradnju koja opstaje već desetljećima", objašnjava Pupovac. Sudionici inicijative kažu kako nije riječ o formalnoj organizaciji. "Nastojimo izbjeći formaliziranje. Ovo je okupljanje prostor za raspravu o pitanjima koja bi mogla biti predmet suradnje", rekao je Pupovac i najavio da će se sastajati jednom do dvaput na godinu, idući put u Sarajevu.

"Ovom inicijativom želimo stvoriti pretpostavke da se svi drugi susreti odvijaju bez teškoća", rekao je na novinarsko pitanje o zastoju u susretima hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i srbijanskog predsjednika otkako je na toj dužnosti Tomislav Nikolić.

Marija Obradović nije to htjela komentirati, a Pupovac je rekao da "nije na nama da predsjednicima sugeriramo što bi trebali raditi. Svjesni smo činjenice da o suradnji predsjednika ovisi i naša suradnja. Uvjereni smo da predsjednici neće učiniti ništa da bi se ta suradnja umanjila", rekao je Pupovac. (Hina)
 

Autor: Hina