Radin i Kovač primili izaslanstvo japanskog parlamenta

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Furio Radin i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač s članovima Odbora Miroslavom Tuđmanom i Domagojem Hajdukovićem primili su u odvojenim susretima u službeni posjet izaslanstvo Odbora za vanjske poslove Zastupničkoga doma parlamenta Japana.

Na sastanku s predsjednikom i članovima saborskog Odbora za vanjsku politiku predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkoga doma parlamenta Japana Norio Mitsuya kazao je kako je Hrvatska među mladom populacijom u Japanu izrazito popularna kao turistička destinacija.

–Dvije zemlje surađuju na različitim političkim razinama, no potrebno je intenzivirati međusobnu suradnju na razini parlamenata, istaknuo je Norio Mitsuya te dodao kako se iduće godine obilježava 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske što je dodatna prigoda za aktiviranje budućih intenzivnijih odnosa dviju zemalja.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač i predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkoga doma parlamenta Japana Norio Mitsuya izdvojili su područja suradnje od zajedničkog interesa. Između ostalog, to su: aktivnija ekonomska razmjena, kulturna suradnja, suradnja na području obrazovanja te turizam. Bilo je riječi i o odnosima Japana sa susjednim zemljama te s SAD-om, a razmijenjena su mišljenja i o tehnološkim inovacijama u kojima Japan prednjači.

U nastavku dana izaslanstvo Odbora za vanjske poslove Zastupničkoga doma parlamenta Japana primio je i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Furio Radin. Radin je uvodno istaknuo odlične prijateljske odnose između "male Hrvatske i velikog Japana", a u nastavku je gostima predstavio aktualni, deveti saziv Hrvatskoga sabora.

Bilo je riječi i o suradnji dviju zemalja na regionalnoj i lokalnoj razini gdje je nekolicina hrvatskih gradova uspostavila prijateljske odnose s gradovima u Japanu.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkoga doma parlamenta Japana Norio Mitsuya podsjetio je na važnost produbljivanja parlamentarnih odnosa dviju zemalja. Razgovaralo se i o gospodarskoj suradnji Japana i Hrvatske pri čemu je Norio Mitsuya istaknuo kako su Europska unija i Japan potpisali sporazum o ekonomskom partnerstvu te se očekuje daljnje razvijanje odnosa i na tom planu.

Furio Radin je podsjetio kako je glavni hrvatski izvozni proizvod za tržište Japana izvoz tune (oko 90 posto izvoza) te dodao kako u budućnosti očekuje i značajniji izvoz hrvatskih vina na japansko tržište.

Autor: Služba za medije