Rajko Ostojić i članovi Odbora primili izaslanstvo Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Senata Parlamenta Republike Češke

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Rajko Ostojić i članovi Odbora primili su izaslanstvo Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Senata Parlamenta Republike Češke koje je predvodila predsjednica Odbora Alena Palečkova.

U razgovoru je istaknuta dobra suradnja između Češke i Hrvatske, kako u procesu pristupanja Hrvatske EU, tako i na području zdravstva i socijalne skrbi. Naravno, složili su se sugovornici, uvijek postoji prostor za unaprjeđenje suradnje i poboljšavanje zdravstvenih sustava u obje zemlje. Potpredsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Rajko Ostojić predstavio je dugu tradiciju zdravstva u RH i glavne zadaće parlamentarnog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb. Dodao je da, iako zdravstveni sustav nema posebno pregovaračko poglavlje u procesu pridruživanja, Odbor je pratio usklađivanje čitavog niza zakona s pravnom stečevinom EU.

Iznijevši podatke o očekivanoj životnoj dobi i niskoj stopi smrtnosti djece, saborski su zastupnici zaključili kako Hrvatska ima dobre zdravstvene pokazatelje, no kako još uvijek veliki problem čine loše navike građana – pretjerana konzumacija alkohola, pušenje i prekomjerna tjelesna težina. Zaključeno je da je potrebno ojačati primarnu zdravstvenu zaštitu i edukaciju stanovništva. To je posebno važno danas, kada prijeti opasnost od epidemije gripe H1N1 koja u velikoj većini slučajeva može biti tretirana i kroz sustav primarne zdravstvene zaštite, zaključeno je. Sugovornici su se osvrnuli i na mogućnosti poboljšanja zdravstvene zaštite čeških turista u RH tijekom ljeta, no naglašeno je da je suradnja na ovom području i do sada bila iznimno dobra. Od aktualnih problema obaju sustava posebno je izdvojen nedostatak medicinskog osoblja i odljev stručnog kadra. Sugovornici su se složili da je za obje države nužno zadržati kvalitetne liječnike i medicinske sestre, a to je moguće samo kroz ulaganje u ljude i njihovu kvalitetnu edukaciju.

Autor: Služba za odnose s javnošću