Reiner i Lee Nak-yeon: Postoji ogroman potencijal za suradnju Hrvatske i Koreje u izgradnji i opremi brodova za prijevoz ukapljenog plina

Seul - U nastavku službenog posjeta Republici Koreji potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner susreo se s predsjednikom Vlade Koreje Lee Nak-yeonom.

Akademik Reiner čestitao je na uspješnim pregovorima čelnika dviju Koreja i uspostavi mira na korejskom poluotoku te dodao kako Republika Hrvatska na temelju vlastitih iskustava može ponuditi pomoć u procesu pomirbe.

Na sastanku su potvrđeni dobri gospodarski odnosi, a potpredsjednik Reiner je rekao kako Vlada Republike Hrvatske predano radi na privlačenju stranih investitora, posebno u ključne gospodarske projekte. Dodao je kako Hrvatska i Koreja imaju veliki potencijal suradnje u području energetike i transporta te razmjene iskustava hrvatskih i korejskih start-up poduzeća. – Voljeli bismo vidjeti korejska ulaganja u projekte od visoke važnosti za RH, poput izgradnje LNG terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, projekta koji ima za cilj osigurati energetske potrebe i povećati sigurnost opskrbe putem novog opskrbnog pravca prirodnog plina za zemlje srednje i jugoistočne Europe, rekao je Reiner. 

Potpredsjednik Sabora također je spomenuo snažne potencijale hrvatskih luka Rijeka, Zadar i Ploče, a posebno je istaknuo prednosti luke Rijeka, koja je smještena duboko u europskom kontinentu i koja korejskim izvoznicima može poslužiti kao vrata za ulazak na tržišta država srednje i jugoistočne Europe, te skratiti vrijeme plovidbe za nekoliko dana u odnosu na sjevernoeuropske luke.

Lee Nak-yeon rekao je kako Koreja uvozi sve više ukapljenog plina, trenutno najviše iz zemalja Bliskog istoka i SAD-a, no da je izuzetno zainteresirana za uvoz plina iz Hrvatske. Dodao je kako potencijal suradnje dvaju država postoji i u sektoru medicine i zdravstva te kako su korejske tvrtke zainteresirane u ulaganja u području IT sektora i pružanja usluga širokopojasnog Interneta.

Sugovornici su razgovarali i o suradnji u području brodogradnje. Potpredsjednik Reiner napomenuo je kako Hrvatska ima višestoljetno iskustvo u izgradnji malih i srednjih brodova i dodatne opreme te veliko iskustvo u izgradnji brodova posebne namjene, poput vatrogasnih i plovila obalne straže. Predsjednik Vlade Lee Nak-yeon istaknuo je kako je Koreja zainteresirana za suradnju u području izgradnje malih brodova i jahti te je dodao kako su korejska brodogradilišta specijalizirana za izgradnju LNG brodova za prijevoz ukapljenog plina i pritom iskazao veliki interes za suradnju hrvatskih i korejskih brodogradilišta u zajedničkoj izgradnji i opremanju spomenutih brodova.

U nastavku razgovora, potpredsjednik Sabora je kazao kako veliki potencijal za suradnju postoji i u području turizma jer broj korejskih turista iz godine u godinu raste. - Ove godine očekujemo gotovo 500 tisuća korejskih turista u Hrvatskoj i time smo iznimno zadovoljni, rekao je Reiner.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno potpredsjednikom Reinerom susrelo se i s predsjednikom Udruge korejskih poslodavaca Sohn Kyung-shikom, koji je ujedno i predsjednik uprave jedne od najvećih korejskih tvrtki - Grupe CJ u čiju osnovnu djelatnost, između ostaloga, pripadaju mediji i prehrambena industrija. Na sastanku se razgovaralo o potencijalnom ulaganju u Hrvatsku, posebno u području proizvodnje i prerade hrane.

Uz potpredsjednika Sabora Reinera, u službenom posjetu Koreji borave i zastupnici Marijana Balić i Damir Mateljan.

Autor: Ured predsjednika Sabora