Reiner na otvorenju izložbe "Povijesna uloga Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti"

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner nazočio je danas, 6. lipnja 2016. godine na otvorenju izložbe ''Povijesna uloga Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti'' pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora. Izložba se održava u povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske u zagrebačkome Hrvatskome državnom arhivu.

Akademik Reiner u svom obraćanju istaknuo je važnost Hrvatskoga sabora kao najstarije od svih državnih institucija te kazao kako predsjedanje sa sobom nosi mnogo obveza, ali i veliku odgovornost. Istaknuo je da ta odgovornost proizlazi iz duge povijesti Sabora, a dokumenti na ovoj izložbi govore o višestoljetnoj, grčevitoj ali ustrajnoj borbi maloga naroda za vlastite slobode i prava u srazu s interesima većih i moćnijih europskih država. Oni su dokaz i višestoljetne ustrajnosti Sabora u obrani hrvatskoga suvereniteta i identiteta što se na kraju isplatilo i potvrdilo veličanstvenim proglašenjem „Božićnoga Ustava“.

''Dokumenti nam govore o kontinuiranoj svijesti tog malog naroda o vlastitoj državnosti, o njegovoj rastućoj samosvijesti kojom je sve glasnije i sve jasnije izražavao pravo na samoodređenje, ostvareno konačno u cijelosti u današnjoj modernoj hrvatskoj državi'', kazao je predsjednik Hrvatskoga sabora te se u svom govoru osvrnuo na 25 godina od proglašenja hrvatske neovisnosti.

''Naime, u ovih 25 godina Hrvatska je u relativno kratkom vremenu doživjela cijeli niz  promjena kojih ima više nego dovoljno za jednu zasebnu izložbu. Ova nas pak izložba uvidom u dokumente Hrvatskoga sabora podsjeća na bogatu vlastitu višestoljetnu pravnu tradiciju koja je iznjedrila političku zrelost i odlučno demokratsko opredjeljenje naroda na putu njegove neovisnosti. To su dragulji koje bi svatko od nas trebao spremiti u svoje srce i ponijeti sa sobom u budućnost."

Autor: Ured predsjednika Sabora