Reiner primio izaslanstvo Odbora za europske poslove Zastupničkoga doma parlamenta Češke Republike

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je danas, 7. lipnja 2016. godine u Hrvatskome saboru izaslanstvo Odbora za europske poslove Zastupničkoga doma parlamenta Češke Republike koje je predvodio Ondřej Benešík, predsjednik Odbora za europske poslove Zastupničkoga doma Parlamenta Češke Republike.

Sugovornici su se složili u tome da su između Hrvatske i Republike Češke bilateralni odnosi odlični i nisu opterećeni nikakvim otvorenim pitanjima te se uspješno razvijaju. Bilateralna suradnja dviju država ima potencijal za još bolji razvoj prometne infrastrukture, turizma, poljoprivrede, digitalne agende, zaštite okoliša, ulaganja i investicija te suradnje u okviru EU-a i hrvatske incijative ''Jadran – Baltik - Crno more''. Hrvatsku i Republiku Češku tradicionalno povezuju prijateljski odnosi utemeljeni na geografskoj blizini i sličnim povijesnim iskustvima. Republika Češka zainteresirana je za obostrano koristan razvoj uzajamnih odnosa u čitavu njihovom spektru. Hrvatska Češku smatra važnim partnerom u širem kontekstu s obzirom na to da su članice istih važnih međunarodnih organizacija (UN, OSCE, NATO).

Predsjednik Hrvatskoga sabora osvrnuo se na položaj hrvatske nacionalne manjine u Češkoj koji je temeljen na korektnom odnosu nadležnih čeških institucija i dosljednoj primjeni relevantnoga domicilnoga zakonskog okvira. Istaknuo je da je u Hrvatskoj model zaštite nacionalnih manjina jedan od najboljih u Europi. Nacionalne manjine uživaju najviše standarde te svaka manjina ima svog zastupnika s pravom glasa u Saboru.

Autor: Ured predsjednika Sabora