Renata Sabljar-Dračevac sudjelovala na okruglom stolu posvećenom ženama oboljelim od raka

Zagreb - Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i predsjednica skupine "Zastupnici u borbi protiv raka" u Hrvatskome saboru Renata Sabljar-Dračevac sudjelovala je na okruglom stolu u organizaciji udruge Nismo same u prostorima Tribine Grada Zagreba. Okrugli stol održan je kao nastavak manifestacije hodanja prethodnog dana, a u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, koji se održava od 16. do 22. rujna 2021. pod sloganom "Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!".  

Tema okruglog stola je projekt besplatnog taksi-prijevoza na kemoterapiju "Nisi sama - ideš s nama!" koju Udruga kontinuirano provodi od ožujka 2018. s ciljem da ta usluga postane dio zdravstvenog osiguranja kako je to slučaj i u brojnim europskim zemljama. Udruga žena oboljelih od raka Nismo same do sada je kroz ovaj projekt bila podrška za 435 žena kojima je, zahvaljujući donacijama fizičkih i pravnih osoba, osigurano više od 15 000 vožnji koje mnogima znače život. Na okruglom stolu sudjelovali su uz predstavnike gradskih ureda - Gradskog ureda za zdravstvo i Gradskog ureda za socijalnu  zaštitu i osobe s invaliditetom i taxi - prijevoznici te predstavnici udruga.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku u svojoj raspravi istaknula je potrebu što hitnijeg djelovanja na području onkologije i zaštite osoba oboljelih od raka. -Treba što hitnije djelovati u području dostupnosti onkološke skrbi i provođenju "Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.", što je do sada zbog pandemije COVID-a 19 gurnuto u drugi plan, kazala je Sabljar-Dračevac. 

Svi sudionici rasprave složili su se da se samo zajedničkim djelovanjem, omogućavanjem preventivnih i screening pregleda te kvalitetnom dijagnostikom može doći do krajnjeg cilja u borbi protiv raka i poboljšati kvalitetu i zdravlje oboljelih.