Robert Podolnjak primio veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Andrewa Dalgleisha

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-britanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Robert Podolnjak primio je u posjet veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrewa Dalgleisha.

Veleposlanik Dalgleish uvodno je čestitao Robertu Podolnjaku na preuzimanju funkcije voditelja Hrvatsko-britanske međuparlamentarne skupine prijateljstva. Podolnjak se ovom prigodom zahvalio na pozivu za konferenciju „Kako do boljih propisa – hrvatski i britanski pristup“ koju je organiziralo veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u suradnji sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske u petak 10. ožujka. Naglasio je kako cijeni napore koje veleposlanstvo ulaže kako bi prenijelo britansko iskustvo izrade i donošenja propisa kolegama iz Hrvatske.

U okviru  Hrvatsko-britanske međuparlamentarne skupine prijateljstva nastojat ćemo razvijati dobre odnose između dviju zemalja, posebno u području ekonomije i turizma, istaknuo je Podolnjak. Sugovornici su se složili kako će vrlo bitna tema za razgovor u buduće biti i proces izlaska Velike Britanije iz Europske unije i posljedice koje će takozvani Brexit izazvati, kako za Veliku Britaniju tako i za ostale članice Europske unije, uključujući Hrvatsku.

Podolnjak se na kraju osvrnuo i na pitanje položaja Hrvata koji žive u Velikoj Britaniji. Veleposlanik Dalgleish istaknuo je  kako vjeruje da Brexit neće utjecati na njihov status i prava koja ostvaruju kao građani Velike Britanije. Na kraju sastanka sugovornici su se složili kako će obje strane nastaviti aktivno raditi na unapređenju odnosa između dviju zemalja te da će kroz rad skupine prijateljstva obraditi teme od zajedničkog interesa.

Autor: Hrvatsko-britanska međuparlamentarna skupina prijateljstva