Robert Podolnjak sudjelovao na jesenskom zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a

Andorra La Vella - Voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Robert Podolnjak sudjelovao je na 16. jesenskom zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a, koje je okupilo oko 180 zastupnika iz 57 država članica OESS-a.

Zasjedanje je održano o temi „Sigurnost na području OESS-a: novi izazovi i nove zadaće“. Istaknuto je kako je suradnja nužnost u međusobno povezanom svijetu te kako niti jedna zemlja, neovisno o svojoj veličini, ne može samostalno osigurati vlastitu sigurnost. Naglašena je uloga parlamentaraca u poticanju suradnje i smislenog dijaloga s ciljem rješavanja tekućih i novih kriza na području OESS-a, posebno klimatskih promjena i rješavanja konflikata u regiji te promicanja obrazovanja kao jamstva stabilnosti i razvoja.

U okviru zasjedanja održan je i Mediteranski forum Parlamentarne skupštine OESS-a o promicanju sigurnosti i suradnje na Mediteranu na kojemu se govorilo o važnosti provođenja humanitarnog pristupa migracijskim tokovima, razvoju infrastrukture na Mediteranu, međunarodnoj suradnji u suzbijanju terorizma i utjecaju demografskih promjena na tom području.

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove