Ruža Tomašić i Ivanka Roksandić primile izvjestitelja Odbora za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Jean-Charlesa Gardetta

Zagreb - Potpredsjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Ruža Tomašić i članica Odbora Ivanka Roksandić održale su sastanak s izvjestiteljem Odbora za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Jean-Charlesom Gardettom.

Izvjestitelj Odbora za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Jean-Charles Gardett uvodno je izvijestio zastupnice o cilju misije, sastavljanju izvještaja o ravnopravnosti spolova u jugoistočnoj Europi. Središnje teme sastanka bile su uloga žena u javnom i političkom životu, ekonomski aspekt ravnopravnosti spolova, mogućnosti usklađivanja poslovnih i obiteljskih obaveza te borba protiv nasilja nad ženama u RH.
 
Potpredsjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Ruža Tomašić upoznala je goste sa strukturom i načinom rada Odbora, naglasivši pritom angažman Odbora na pitanjima zaštite prava žena. Predstavivši pravni okvir koji pokriva ovo područje, članica Odbora Ivanka Roksandić posebno je skrenula pozornost na potrebu daljnjeg jačanja implementacije donesenih zakona. Zastupnice su se posebno osvrnule na položaj žena na tržištu rada, ocijenivši pozitivnim mjere Vlade i drugih institucija za poticanje ženskog poduzetništva. Predstavljena su i rješenja rodiljnih i roditeljskih dopusta i naknada u Republici Hrvatskoj.
 
Iz djelokruga Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina predstavljene su i odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, pri čemu su zastupnice ocijenile da su u zaštiti manjinskih prava u Hrvatskoj dosegnuti visoki standardi. Sastanka je zaključen dogovorom o daljnjoj razmjeni iskustava u cilju postizanja što veće ravnopravnosti spolova.

Autor: Služba za odnose s javnošću