Sabina Glasovac održala sastanak sa studentskim predstavnicima veleučilišta i visokih škola u Hrvatskoj

Zagreb - Potpredsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Sabina Glasovac održala je u srijedu sastanak sa studentskim predstavnicima veleučilišta i visokih škola u Hrvatskoj.

Glavna tema sastanka bio je Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Predstavnici studenata veleučilišta i visokih škola iznijeli su svoj stav i argumente vezane za buduće izmjene i dopune Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. 

U Hrvatskoj 55 tisuća studenata (trećina studentske populacije) studira na stručnim studijima koji se izvode na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama. Smatraju da bi svaki drugi ishod, osim prihvaćanja glavnog prijedloga Ministarstva znanosti i obrazovanja bio presedan, budući da binarni sustav RH vrednuje sveučilišni i stručni stup visokog obrazovanja kao jednakovrijedne vrste obrazovnog procesa. Alternativni prijedlog u okviru kojeg se specijalističke diplomske stručne studije stavlja na nižu podrazinu u odnosu na sveučilišne diplomske nije prihvatljiv s obzirom na jednako opterećenje ECTS bodovima oba studija. U slučaju prihvaćanja alternativne opcije hrvatski sustav obrazovanja postao bi jedini s podrazinama, odnosno razlikama u okviru nacionalnog kvalifikacijskog okvira u usporedbi s drugim europskim zemljama koje imaju binarni sustav visokog obrazovanja, istaknuli su predstavnici studenata veleučilišta i visokih škola.

Potpredsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Sabina Glasovac je istaknula kako će iskoristiti sve dostupne mehanizme i zagovarati prihvaćanje glavnog prijedloga Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kako se ne bi uništili stručni studiji spuštanjem na podrazinu, što bi u konačnici rezultiralo odlaskom mladih visokoobrazovanih ljudi iz zemlje.

Autor: Klub zastupnika SDP-a