Sabljar-Dračevac sudjelovala na sastanku Odbora za borbu protiv raka Europskog parlamenta

Zagreb – Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i predsjednica skupine „Zastupnici u borbi protiv raka“ u Hrvatskome saboru Renata Sabljar-Dračevac sudjelovala je u ponedjeljak na međuparlamentarnom sastanku Posebnog odbora Europskog parlamenta za borbu protiv raka (BECA).

Na sastanku održanom putem videokonferencije, članovi BECA-e i pozvani zastupnici nacionalnih parlamenata raspravljali su na temu „Preokretanje trendova u području borbe protiv raka“ iznoseći pritom stajališta nacionalnih parlamenata o Europskom planu za borbu protiv raka. Tom prigodom je predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora Sabljar-Dračevac istaknula kako se Hrvatska suočava s vrlo niskom stopom preživljavanja, visokom incidencijom i većim mortalitetom onkoloških pacijenata od većine članica Europske unije. Razloge takvog onkološki nepovoljnog stanja, kako smatra Sabljar-Dračevac, moguće je detektirati i u relativno kratkom razdoblju primjene Nacionalnog plana borbe protiv raka koji je donesen tek prije devet mjeseci.

Za učinkovite rezultate u borbi protiv raka potrebno je, kako je rekla, uspostaviti više kvalitetnih programa prevencije, programe rane detekcije raka, povećati dostupnost kvalitetne onkološke skrbi, radioterapije te izraditi kvalitetnu bazu onkoloških podataka. – Stvaranjem nacionalne onkološke mreže u koje su uključene sve onkološke institucije putem jedinstvene informatičke platforme omogućilo bi njihovo povezivanje i praćenje liječenja onkoloških pacijenata, rekla je Sabljar-Dračevac.  

Predsjednica Odbora je stoga i podržala Europski plan za borbu protiv raka kojim se uz snagu europskog zajedništva i solidarnosti u borbi protiv raka proširuje i financijska omotnica programa „EU za zdravlje“. Kako je rečeno, time će se kroz jačanje zdravstvene infrastrukture omogućiti uspostava zdravstvenih centara u Hrvatskoj, ali i diljem Europske unije. – Stvaranje Europske referentne mreže i digitalna razmjena zdravstvenih podataka predstavljaju osnovni preduvjet za postizanje cilja Europskog plana za borbu protiv raka, a to je osiguravanje i olakšavanje jednakog pristupa najboljem liječenju i novim zdravstvenim tehnologijama za sve europske građane koji se bore s ovom zlokobnom bolešću, zaključila je Sabljar-Dračevac.