Sabor zaključio ovogodišnji rad

Zagreb - Hrvatski sabor u petak je donio dvije strategije, više zakona, prihvatio izvješća o radu i poslovanju različitih agencija u prošloj godini te time zaključio izvanrednu sjednicu i ovogodišnji rad.

- Želim vam svima sretan Božić i Novu godinu i da se svi sretno vratimo na posao 15. siječnja iduće godine, poručio je zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Sabor je donio Strategiju digitalne Hrvatske do 2032. i Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine.

Usvojio je i Zakon o zdravlju životinja, izmijenio Zakon o poljoprivredi. Kod ovog posljednjeg, zadužio je Ministarstvo poljoprivrede da u roku od šest mjeseci pokrene izradu i usvajanje općih standarda kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode namijenjene krajnjim potrošačima koji do sada nisu obuhvaćeni nacionalnim propisima.

Ministarstva poljoprivrede i gospodarstva zadužio je da u roku od tri mjeseca pokrenu postupke međuresornog usuglašavanja s ciljem prilagodbe postupaka zelene javne nabave kojima bi se osigurala minimalna zastupljenost od 20 posto ekoloških i integriranih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda iz kratkih lanaca opskrbe hranom.

Sabor je potvrdio godišnja izvješća o radu Hrvatske regulatorne agencija za mrežne djelatnosti, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Financijske agencije, Hrvatske banke za obnovu i razvitak te Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za sport.

Imenovao je i vanjske članove četiriju svojih odbora: za vanjsku politiku, za financije, za obitelj i mlade te za Hrvate izvan Hrvatske.

Autor: Hina